Medaille 8

Judoka Sanne van Dijke pakt brons na enorm zwaar jaar: 'Deze is voor jou Steef'

28 juli 2021 12:28 Aangepast: 28 juli 2021 14:37

Judoka Sanne van Dijke heeft in Tokio een bronzen plak veroverd door in de zogenoemde 'golden score' te winnen van de Duitse Giovanna Scoccimarro. In de halve finale had Van Dijke verloren van de Oostenrijkse Michaela Polleres.

Het betekent de achtste medaille voor TeamNL vandaag, een record. Nog nooit won Nederland zoveel medailles op één dag op de Spelen.

Extreem lange wedstrijd

Het duurde lang voordat Van Dijke als winnares kon worden uitgeroepen. De reguliere tijd voor de partij bedraagt vijf minuten, maar de extra tijd duurde zelfs langer dan dat. De vermoeidheid speelde uiteindelijk duidelijk een rol, en het was Van Dijke die het fitst bleek. Ze kreeg haar Duitse tegenstandster na bijna 8 minuten in de blessuretijd alsnog op haar rug.

Na de partij reageert ze vol emotie.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TeamNL is nu écht van start na medailledag van jewelste

"Ik ben er zeker heel blij mee, ook gezien de zware partij die eraan vooraf ging", zei Van Dijke achteraf. "Het zal geen geheim zijn dat ik hier voor goud ben gekomen, dus ik verwacht dat die kater nog wel gaat komen. Maar voor nu ben ik blij."

Broer Steven

Van Dijke ging ook in op het zware jaar dat het is geweest. Ze moest een hevige concurrentiestrijd uitvechten met Kim Polling voordat ze daadwerkelijk geplaatst was voor de Spelen, maar het zwaarste voor haar was het verlies van haar broer Steven. Hij overleed vorig jaar.

Na de wedstrijd wees ze naar boven. "Deze is voor Steef, dacht ik toen. Ik had graag gewild dat hij er was om het mee te maken. Vergeten zullen we hem nooit."

Van 't End

Ook judoka Noël van 't End kwam vandaag in actie in Tokio. Hij is wereldkampioen en kwam voor goud, maar werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Daardoor mocht hij nog wel naar de zogenoemde herkansingen om alsnog brons te winnen, maar ook dat lukte niet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore