Net aan de goede kant

Tom Dumoulin pakt zilveren plak met razendsnelle tijdrit

28 juli 2021 10:06 Aangepast: 28 juli 2021 11:26
Tom Dumoulin Beeld © ANP

Tom Dumoulin is de zilveren medaillewinnaar van de tijdrit in Tokio. Het was tot de laatste meters onduidelijk of hij überhaupt een plak zou winnen, want het was extreem spannend.

De gouden medaille was voor Primoz Roglic, die duidelijk de beste was. Maar daarachter werd het een strijd die je zelden ziet. Op een paar kilometer voor het einde waren de verschillen soms kleiner dan een seconde en was het onzeker wie op welke plek zou eindigen.

Geen Van Aert

Rohan Dennis, Filippo Ganna, Wout van Aert, Stefan Küng, allemaal maakten ze lange tijd aanspraak op de medailles. Van Aert haakte gedurende de laatste kilometers af voor de plakken, maar de anderen bleven bij elkaar in de buurt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk goud: na de val en de blunder is Van Vleuten nu écht de beste

En toch was het Dumoulin die net aan de goede kant van de tijdswaarneming bleef. Rohan Dennis kwam nét tekort, en ook Küng zat net achter de Nederlander.

Ook Ganna niet

Het wachten was nog op Ganna, maar ook de Italiaan kwam niet aan de tijd van Dumoulin. Zilver dus. En met ruim een minuut achterstand op Roglic was dat vandaag absoluut het maximaal haalbare voor Dumoulin.

Dumoulin zorgde daarmee voor een mooie dag voor het Nederlandse wielrennen. Eerder op de dag won Annemiek van Vleuten al goud bij de vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TeamNL is nu écht van start na medailledag van jewelste

Dumoulin zei na afloop dat deze zilveren plak voor hem wel met goud omlijst is. In tegenstelling tot het zilver van vijf jaar geleden. Toen telde alleen goud. "Deze is heel speciaal. Iedereen kent het verhaal dat ik een stap terug heb gedaan. Wat wil ik als renner? Wat wil ik in het leven? Ik heb mezelf die moeilijke vragen wel gesteld."

'Emotionele rollercoaster'

Hij wilde dus nog renner zijn en stelde zichzelf te doel om vandaag om zijn best te zijn. "Ik ben weleens beter geweest, maar het is aardig gelukt ja", zei hij daarover.

Bij de finish was Dumoulin daarom ook wel even emotioneel, toen bleek dat het zilver werd. "Het was een emotionele rollercoaster. Ik ben er superblij mee."

Vooraf was het door de pauze die hij inlaste volstrekt onduidelijk hoe goed Dumoulin echt zou zijn. Hij was het plezier een tijd kwijt, maar de honger om wedstrijden te rijden, kwam toch terug.

'Hij had tijd nodig'

"Het getuigt juist van kracht om die beslissing te nemen en na te gaan denken over wat je wilt", zei ploegleider Addy Engels er toen over. "Aan het eind van dat proces is hij erachter gekomen dat hij niet klaar is met fietsen en door wil gaan."

"Ik weet niet of Tom wilde stoppen, hij wilde erachter komen of hij wilde stoppen of doorgaan", zei de Engels. "Op dat moment had hij tijd nodig om die beslissing te kunnen nemen. Daarom was het een goed besluit om een stapje opzij te zetten zodat hij zichzelf die tijd gaf."

De olympische tijdrit werd meteen zijn doel. Hij werkte er naartoe, maar of hij echt goed zou zijn, was niet vast te stellen. Hij bleek ontzettend goed. Alleen niet zo goed als Roglic.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore