8 keer raak

TeamNL is nu écht van start na medailledag van jewelste

28 juli 2021 08:59 Aangepast: 28 juli 2021 16:53
De dubbelvier en Van Vleuten met de medailles,. Beeld © ANP

Het Nederlands team in Tokio is de medaillejacht nu echt begonnen. Iets later dan gehoopt misschien, maar de Nederlandse ploeg schakelde dan ook wel ineens van de tweede naar de zesde versnelling. Als dit een voorbode is voor de rest van de Spelen, dan hebben we nog een boel te juichen. Er is wel één minpuntje: er is weer een coronageval in Team NL.

De grootste successen van de nacht kwamen van de dubbelvier bij het roeien en van wielrenster Annemiek van Vleuten. "Het verhaal is rond", zei van Vleuten, nadat ze op de tijdrit de gouden plak had gehaald. Anna van der Breggen pakte het brons.

Na val en blunder, nu wel goud

In Rio de Janeiro in 2016 was Van Vleuten op weg naar de titel toen ze hard viel. Afgelopen week dacht ze zelfs de wegwedstrijd in Tokio te hebben gewonnen, maar door miscommunicatie had ze niet door dat er nog een Oostenrijkse voor haar reed.

Nu was het wel feest. En zo reageerde ze:

De dubbelvier op de roeibaan deed wat er van ze verwacht werd, maar dat is veel te gemakkelijk om zo op te schrijven. De vier matadoren droegen de status van topfavoriet met verve, al was er nog wel een foutje van Dirk Uittenbogaard. 

Ruime winst

Hij maakte een flinke misslag, waardoor de boot kostbare snelheid verloor. Het team panikeerde niet, hervond de snelheid en gaf de concurrentie ruim het nakijken. Goud in het holst van de Nederlandse nacht. Op dat moment de eerste en enige voor TeamNL, Van Vleuten moest nog komen.

Dit zeiden de mannen voor de camera van RTL Nieuws:

Maar we zeiden het al: het was een waterval van medailles en het had weinig gescheeld of we hadden nu niet twee, maar vier gouden medailles gehad. Melvin Twellaar en Stef Broenink pakten het zilver in de dubbeltwee, al baalden ze kort na afloop nog wel een beetje dat het geen goud was geworden. Het verschil met de nummer 1 Frankrijk was slechts twee tienden van een seconde.

Ook roeibrons

De vier-zonder bij de vrouwen was net zo dichtbij. Ook zij konden het goud ruiken. Na een weergaloze eindsprint was het verschil met Australië verwaarloosbaar, maar wel net te groot voor goud.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het regent roeimedailles: vier plakken binnen 2 uur in Tokio

Maar we zijn er nog steeds niet. De allereerste medaille vandaag had de kleur brons. Lisa Scheenaard en Roos de Jong werden in hun dubbeltwee derde achter Roemenië en Nieuw-Zeeland. De twee lagen lang op de tweede plek, maar konden een aanval van Nieuw-Zeeland niet afslaan.

Dumoulin zilver

En om het Nederlandse succes compleet te maken was er ook het - misschien wel onverwachte - zilver voor een ontketende Tom Dumoulin op de tijdrit. Vooraf was het volstrekt onduidelijk hoe goed Dumoulin echt zou zijn. Na een pauze van vier maanden besloot hij afgelopen mei om zich toch weer volledig op de topsport te richten. Hij was het plezier een tijd kwijt, maar de honger om wedstrijden te rijden, kwam toch terug. En dat betaalde zich vandaag uit in een prachtrit, met een tweede plek achter de Sloveen Primoz Roglic als resultaat.

Eerste judobrons 

Judoka Sanne van Dijke was goed voor de eerste judomedaille in Tokio. Ze won brons door in de slopende 'golden score' te winnen van de Duitse Giovanna Scoccimarro.

Besmettingen en maatregelen

Het enige minpuntje van deze 'gouden dag' is dat er toch weer een coronageval was binnen TeamNL. Het gaat om een assistentcoach van de roeiploeg. Daarmee zijn er zeven coronagevallen bij de Nederlandse equipe: skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn,  tennisser Jean-Julien Rojer, roeibondscoach Josy Verdonkschot, de assistent die vandaag positief werd bevonden en een staflid van de roeiploeg.  

Daarom kon het Nederlandse team in Tokio de successen ook wel even goed gebruiken. Alle sporters die na afloop voor de camera verschenen, gaven toe dat het toch wel een heftige week was geweest. Een week met besmettingen van collega-sporters, en die besmettingen zorgden dan weer voor extra maatregelen voor de anderen.

Zo mochten - en mogen - de roeiers geen gebruik meer maken van de algemene faciliteiten op de roeibaan. Dan moet je denken aan de eetzaal, de wc en de ruimte voor de warming-up. Ook het vervoer naar de roeibaan toe moet de roeibond nu zelf regelen. De Nederlanders worden niet meer meegenomen in de algemene bussen.

In het gebouw van TeamNL zelf zijn de maatregelen ook opgeschaald. De lounge is niet meer te gebruiken, de trainingsfaciliteiten moeten worden geboekt en er wordt geadviseerd de trap te nemen in plaats van de lift. Nee, het was geen leuke week. Maar het is nu wél een week met flink wat medailles. En als je het aan de sporters vraagt, is dat toch echt het belangrijkste.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse roeiers geweerd uit eetzaal en wc bij roeibaan: 'Andere landen reageren op ons'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore