Tweede goud

Eindelijk goud: na de val en de blunder is Van Vleuten nu écht de beste

28 juli 2021 05:37 Aangepast: 28 juli 2021 08:09
Van Vleuten juicht na het winnen van de tijdrit. Beeld © ANP

Annemiek van Vleuten. Als je haar naam combineerde met de Olympische Spelen, dan kleefde daar ongeluk aan. Kleefde, want Van Vleuten was in de tijdrit in Tokio een klasse apart. Ze won goud, na al die mislukte pogingen.

De wielrenster won goud op de tijdrit van 22 kilometer. Ze finishte in een tijd van 30 minuten en 13,49 seconden. "Yes!", riep Van Vleuten uit in een eerste reactie. "Dit heeft zo moeten zijn, dit maakt het verhaal compleet. Ik heb er alles aan gedaan om hier goed te zijn. Het verhaal is rond."

Bekijk hier het interview met Van Vleuten:

De Nederlandse Anna van der Breggen pakte, net als in 2016 in Rio, brons. Marlen Reusser uit Zwitserland won zilver, na een spannende strijd met Van der Breggen en Grace Brown uit Australië. Niemand zal Van Vleuten deze gouden medaille misgunnen.

Niemand in de buurt

We kennen de beelden van de val in Rio, waarna Van der Breggen goud pakte tijdens de wegwedstrijd. We weten nog hoe het afgelopen week misging, toen ze dacht dat ze goud won, maar het zilver bleek. Miscommunicatie was het.

Nu ging er niets mis. Van Vleuten ramde haar pedalen als een bezetene in het rond. Bij het eerste tussenpunt na een kilometer of 10 was ze al vele seconden sneller dan de rest, ook Van der Breggen moest direct 20 seconden prijsgeven. 

Bij de tweede tijdcheck was Van Vleuten alleen maar verder uitgelopen. Ze had op de finish 56 seconden voorsprong op Reusser en 1.01 minuut op Van der Breggen.

Later vandaag mannen

Later vandaag komen de mannen in actie, met voor Nederland Tom Dumoulin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Over die vreselijke val van Rio hebben we het niet meer... toch?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore