Uitstekende nacht

Het regent roeimedailles: vier plakken binnen 2 uur in Tokio

28 juli 2021 04:15 Aangepast: 28 juli 2021 04:30
De roeiers waren deze ochtend erg succesvol Beeld © ANP

Het was nog niet de Olympische Spelen van TeamNL, maar de roeiers hebben het tij wellicht doen keren. In de Nederlandse nacht werden er vier medailles binnengehaald. En daarmee is het nu al de meest succesvolle Spelen voor de roeiers ooit.

Goud was er voor de dubbelvier. Tone Wieten, Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard en Koen Metsemakers waren duidelijk de allerbesten in Tokio. Zelfs een misslag van Uittenbogaard kon een afgetekende zege - met wereldrecord - niet voorkomen.

Twee keer zilver

Maar er was meer succes. Melvin Twellaar en Stef Broenink pakten het zilver in de dubbeltwee, al baalden ze kort na afloop nog wel een beetje dat het geen goud was geworden. Het verschil met de nummer 1, Frankrijk, was slechts twee tienden van een seconde.

Dan de vier-zonder bij de vrouwen. Ook zilver, al konden zij ook het goud ruiken. Na een weergaloze eindsprint was het verschil met Australië verwaarloosbaar, maar wel net te groot voor goud.

Florijn in quarantaine

Toch straalden Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester op het podium. Voor Florijn was het misschien wel het meest emotioneel, haar broertje Finn zit in quarantaine na een positieve test. In onderstaande video kun je zien hoe hij het daar heeft.

Maar we zijn er nog niet. Er was namelijk ook nog brons om voor te juichen. Lisa Scheenaard en Roos de Jong werden in hun dubbeltwee derde achter Roemenië en Nieuw-Zeeland. De twee lagen lang op de tweede plek, maar konden een aanval van Nieuw-Zeeland niet afslaan.

Besmettingen

Het succes van de roeiers zal als een verlossing voelen. Het hele team werd in het nauw gedreven door de positieve testen eerder deze Spelen. Skiffeur Florijn, coach Josy Verdonkschot, en nog een staflid bij de roeibond, allen moesten ze de ploeg verlaten na een coronabesmetting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse roeiers geweerd uit eetzaal en wc bij roeibaan: 'Andere landen reageren op ons'

Het leverde ook extra maatregelen op voor de roeiers van TeamNL bij de roeibaan. Zo mochten ze geen gebruik meer maken van de algemene faciliteiten, zoals de eetzaal, de wc en de warming-upruimte. Maar ook het vervoer naar de baan moest opnieuw worden geregeld. De bus was niet meer beschikbaar voor de Nederlanders.

Ze rechtten hun rug, en vandaag kwam de beloning. Het regende oranje medailles. En er zijn nog flink wat roeidagen te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore