De allerbeste

Magistrale roeiers van dubbelvier grijpen eerste olympische titel voor TeamNL

28 juli 2021 03:15 Aangepast: 28 juli 2021 07:31
De dubbelvier, de beste van de wereld, winnen goud in Tokio. Beeld © ANP

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers zijn olympisch kampioen. De roeiers van de dubbelvier wonnen hun finale, maar spannend was het absoluut. Het is de eerste gouden plak voor Nederland in Japan en die werd zelfs behaald met een wereldrecord. "Het moet nog even doordringen, maar de tranen hebben al in mijn ogen gestaan."

De mannen waren als topfavoriet naar Tokio afgereisd, en maakten die status waar. Al schrokken ze zich ongetwijfeld een ongeluk, toen Uittenbogaard een misslag maakte. Groot-Brittannië kwam daardoor aan de leiding, maar Nederland herpakte zich. 

"Er was wel even paniek", zegt Uittenbogaard over dat moment. "Shit, shit, shit hoorde ik mezelf roepen. Zo'n fout kost je een dikke seconde. Het gebeurde op een stuk waar de wind anders aanzette. Ik vond gelukkig de ontspanning snel terug en we herpakten ons goed. Het was dus geen vlekkeloze race, maar dat was het bij andere ploegen ook niet."

Succesvolle ochtend in Tokio

De vier mannen trotseerden een lastige zijwind die al meerdere boten deze ochtend parten speelde. Een succesvolle ochtend voor Nederland, want voordat deze mannen aan de beurt kwamen, had Nederland al twee keer zilver en een keer brons binnengehaald.

Dit was hun reactie met de medaille om de nek:

Dikke huid

De roeiers moesten in aanloop naar de finale een hele dikke huid hebben. "De andere ploegen wisten dat wij besmettingen hadden en keken ons met scheve ogen aan", vertelde Wieten na de wedstrijd. "Er werd zelfs geschreeuwd naar ons. Zelfs een flesje water vragen mocht niet meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse roeiers geweerd uit eetzaal en wc bij roeibaan: 'Andere landen reageren op ons'

Richting driekwart van de wedstrijd kwam Oranje langszij. Elke slag was vanaf nu raak en het verschil werd groter en groter. Het bleek duidelijk: één misser maakte voor dit team niet uit.

'Onwerkelijk'

Oranje was simpelweg de beste van iedereen. De voorsprong was uiteindelijk levensgroot en ondanks die misser aan het begin, roeiden ze dus zelfs de beste tijd ooit. "Het voelt onwerkelijk nog", zei Wieten erover. "Maar we hebben het gewoon voor elkaar gekregen. Geweldig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het regent roeimedailles: vier plakken binnen 2 uur in Tokio

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore