Ga naar de inhoud
Olympische Spelen

Nederlandse sporters in quarantaine krijgen grotere kamers, raam mag open

De Japanse autoriteiten hebben ingestemd met versoepelingen voor sporters die positief zijn getest op corona en in quarantaine zitten. Ze krijgen een grotere kamer waarvan de ramen open mogen.

"Het IOC stond open voor ons verhaal en handelde vrijwel direct", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van TeamNL. 

Hendriks vond de situatie in het quarantainehotel zorgelijk en onacceptabel. "Het belangrijkste is dat de betreffende mensen op geen enkel moment daglicht mogen aanschouwen, ze mogen ook niet buiten luchten. Bovendien zijn er problemen met het eten, dat is heel Japans georiënteerd. We willen af van de kleine ruimtes. We zijn heel ongelukkig met de omstandigheden. En dan druk ik me heel timide uit."

TeamNL
Lees ook:
TeamNL woedend over leefomstandigheden positief geteste sporters

Na overleg zijn de omstandigheden aangepast. "Wij zijn erg blij dat niet lang na ons overleg duidelijk werd dat er per direct wat gedaan zou worden aan de omstandigheden waaronder positief geteste TeamNL sporters in quarantaine moesten gaan. Wij hebben grote bewondering voor de mentale weerbaarheid van de in dat hotel aanwezige leden van TeamNL."

Ambassadeur ingezet

Ook de Nederlandse ambassadeur in Japan heeft zich ingezet door het verzoek over te brengen voor het verruimen van de mogelijkheden voor deze sporters.

Strenger
Lees ook:
Strenger regime Nederlandse sporters in Tokio: geen lounge en trainingszaal meer

In het quarantainehotel zitten vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief zijn getest op het coronavirus.

Naar huis

De sporters kregen vandaag te horen dat ze op dag 6 en 7 met een negatieve test kunnen vertrekken uit het hotel en naar huis toe kunnen. Na 10 dagen mogen de sporters sowieso weg, hoeven ze niet te worden getest en kunnen ze naar huis.

"De quarantaine als maatregel bij positieve tests blijft wel overeind," zegt Hendriks

Bekijk ook: Besmette roeier Finn krijgt orders uit plafond van zijn quarantainehotel

03:10