Besmettingen TeamNL

KLM bevestigt: bemanning 'coronavlucht' Tokio niet getest

26 juli 2021 21:47 Aangepast: 26 juli 2021 21:59
Leden van TeamNL op Schiphol voor vertrek naar Tokio op 15 juli, twee dagen voor de 'coronavlucht' KL861. Beeld © ANP

Voorafgaand aan vlucht KL861 naar Tokio was de bemanning niet getest op een mogelijke coronabesmetting, zegt KLM. De vlucht op zaterdag 17 juli vervoerde een groot aantal Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen. Vijf leden van TeamNL die aan boord zaten, werden afgelopen week positief getest.

De mogelijkheid van besmetting aan boord van het toestel ligt sindsdien onder een vergrootglas. Een KLM-woordvoerder zegt tegen RTL Nieuws dat de luchtvaartmaatschappij voldeed aan alle richtlijnen. 

"De Nederlandse overheid heeft Japan op de lijst van veilige landen staan, waardoor personeel zich niet hoeft te laten testen. Japan eist wel een temperatuurcheck voor aankomst en bij vertrek. Bemanningsleden mogen maximaal 72 uur in het land blijven."

Crew niet besmet

Volgens de woordvoerder kwamen daarna geen afwijkingen naar boven. "Er is geen besmetting geweest bij onze crew." Hij zegt dat KLM de regelgeving opvolgt 'vanuit de Nederlandse en Japanse overheid'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met zijn allen op vlucht KL861: 'Hoe langer de vlucht, hoe groter de kans op een brandhaard'

Het AD, dat twee verslaggevers aan boord van het toestel had, schrijft in een reconstructie dat de olympische sporters voor vertrek apart werden gehouden van de andere passagiers. Maar toen die eenmaal in het toestel zaten en de sporters binnenkwamen, gingen die gewoon 'kriskras door het toestel' zitten.

Quarantaineruimte

Onder de andere reizigers bevonden zich volgens de krant niet alleen Nederlanders – vaak ook op weg naar de Spelen voor hun werk, zoals de eveneens besmet geraakte NOS-commentator Jeroen Elshoff – maar ook Japanners én olympische sporters uit Ecuador, Chili en India.

KLM zegt tegen het AD vooraf contact te hebben gehad met sportkoepel NOC*NSF over het vervoer. Volgens de luchtvaartmaatschappij is het aannemelijk dat de besmettingen na de vlucht zijn veroorzaakt tijdens het urenlange wachten in een quarantaineruimte op luchthaven Narita in Tokio.

Zes besmettingen in TeamNL

Er zijn inmiddels zeker 148 coronagevallen bij de Olympische Spelen gemeld door de organisatie, waarvan zes in de Nederlandse afvaardiging. Roeier Finn Florijn, skateboarder Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, tennisser Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en een begeleider uit de roeiploeg testten in Tokio positief op het virus.

Bekijk ook: Besmette roeier Finn krijgt orders uit plafond

Finn Florijn is één van de leden van TeamNL die in quarantaine zitten nadat een besmetting was geconstateerd.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf besmette Nederlanders bij Olympische Spelen zaten op dezelfde vlucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore