Vierde plek

Boogschutters kunnen medaille bijna voelen, maar grijpen mis

26 juli 2021 09:42 Aangepast: 26 juli 2021 09:58
Steve Wijler legt aan. Beeld © ANP

Het is het mannenteam van de boogschutters niet gelukt een medaille te veroveren. Tegen Japan waren ze heel dichtbij het brons, maar door de allerlaatste pijl van Japan werd het geen plak, maar plek vier.

In de halve finale speelden de drie mannen nog onder hun niveau, en dus werd er met 6-0 verloren van Taiwan. Maar een half uurtje later tegen de Japanners was het vertrouwen terug. 

Meteen raak

Wijler en Broeksma zetten meteen de toon door twee tienen te schieten, de eerste set was snel binnen. Maar de kansen keerden. Door een flinke misser van Broeksma werd de tweede set verloren, hij raakte een 6 en dat is zeer zeldzaam op dit niveau. 2-2 dus. Want voor een gewonnen set krijg je twee punten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste medaille is binnen: handboogschutters grijpen zilver op Spelen

Maar Broeksma herpakte zich, schoot in de vierde set keurig twee keer in de 9, en omdat Wijler en Van der Berg ijzersterk bezig waren, was die set binnen.

Matchpoint

Een wedstrijd bij het boogschieten is afgelopen als één van beide teams vijf punten heeft. Als een set gelijk eindigt, dan krijgen beide teams een punt. Met 4-2 dus matchpoint voor Oranje. 

Het niveau was in de laatste set erg hoog. De 'tienen' vlogen in het bord. Maar het ging mis. Van den Berg schoot een 8 met zijn laatste pijl, waar een negen de overwinning al had opgeleverd. Een shoot-off was het gevolg.

Hemeltergend spannend. Want nu mochten alle zes de schutters slechts één pijl richting het bord schieten. Het team met de meeste punten wint. Maar als dat gelijk eindigt, en dat gebeurde, telt de pijl die het dichtst bij het midden was. En de allerlaatste Japanner die mocht schieten, schoot zijn pijl strak de roos.

Voor Sjef van den Berg was het extra zuur. Hij had de pijl voor de overwinning in zijn handen, maar miste. Hij had naar eigen zeggen 'geen politiek correcte woorden om zijn gevoel te omschrijven'. "De teleurstelling is fucking groot. Op dit moment is het gewoon kut."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore