3 besmettingen

Nederlandse roeiers geweerd uit eetzaal en wc bij roeibaan: 'Andere landen reageren op ons'

25 juli 2021 11:59 Aangepast: 25 juli 2021 14:33
Roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink in Tokio. Beeld © ANP

De Nederlandse roeiers mogen bij de olympische roeibaan vanaf nu geen gebruik meer maken van de algemene faciliteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de eetzaal, de ruimte voor de warming-up en ook voor de wc. Dat is besloten na de derde positieve besmetting in de ploeg.

Bondscoach Josy Verdonkschot testte gisteravond als derde van de roeiers positief. Voor hem waren roeier Finn Florijn en nog een persoon uit de staf besmet. "We krijgen nu een eigen ruimte met een tent voor de warming-up, en we krijgen een eigen wc", zegt Hessel Evertse, technisch directeur van de roeiers.

Voorbereiding wordt lastiger

"Wij werken mee, want we willen de rust bewaren. Je merkt dat andere landen op ons reageren", zegt Evertse. "Onze staf is nu hard aan het schakelen, want het betekent wel wat. We moeten zelf voor eten zorgen, met hulp van NOC NSF en de wereldroeibond. En we moeten busjes en taxi's regelen, want we mogen niet meer met het reguliere busvervoer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in roeiploeg na drie positieve testen in Tokio: 'We doen er echt alles aan'

Het gaat in het roeien om goed eten, goed slapen en goed trainen. "Dat wordt ons nu wel wat moeilijker gemaakt", zegt Evertse. "Maar de sporters houden hun oog op de bal. Woensdag staan de eerste finales op het programma en de resultaten zijn tot nu toe uitstekend."

Alles op afstand

Woensdag, want de komende twee dagen wordt er door de verwachte wind even niet geroeid. "Dat geeft even tijd om alles te regelen", zegt Evertse, die strijdvaardig is. "Dit zijn veranderende omstandigheden. Lastig, maar we liggen er niet wakker van. Het gaat erom dat we eruit halen wat erin zit. En misschien worden we er wel sterker van."

Finn Florijn in zijn quarantainehotel. Finn Florijn in zijn quarantainehotel.

Hoofdcoach Verdonkschot zegt dat hij heel voorzichtig was. "De teambesprekingen deden we het liefst buiten, ik was op anderhalve meter of meer van de meiden en droeg echt altijd een mondkapje. Het is te hopen dat ze zich snel kunnen focussen en zich niet van de wijs laten brengen", zei Verdonkschot vanochtend uit zijn quarantainehotel.

'Probeer de positieve kant te zien'

Finn Florijn zit al een paar dagen in quarantaine. Ook hem spraken we vanmorgen. Omdat hij alleen in een boot zit, zonderde hij zich af van de rest. Alleen eten, zo min mogelijk contact. Hij moet het virus hebben opgelopen in het vliegtuig, zegt hij. "Het is heel erg vervelend, maar ik probeer de positieve kant ervan te zien. Ik ben nog jong en over drie jaar ben ik er gewoon weer bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore