Oostenrijkse wint

Blunder in Tokio: wielrenster Annemiek van Vleuten dacht dat ze goud had

25 juli 2021 10:26 Aangepast: 25 juli 2021 13:09
Van Vleuten komt juichend over de finish

Wielrenster Annemiek van Vleuten dacht dat ze zondag goud had gewonnen bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. De Nederlandse wist niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog voor haar reed, zei de Nederlandse na afloop. Dat verklaarde ook waarom ze zo blij over de finish. Goud was namelijk het doel voor de 38-jarige renster. "Als je daarachter komt is het supershit. Ik voelde me ook erg dom."

De Oostenrijkse Anna Kiesenhofer, een renster zonder enige status, reed op 40 kilometer van de finish weg van haar twee medevluchters en soleerde naar de olympische titel op de Fuji International Speedway. Ze kwam alleen over de finish. Een enorme verrassing, want niemand had met haar rekening gehouden.

In haar eentje naar koploper

Annemiek van Vleuten reed achter de Oostenrijkse naar het zilver. Ze kwam met twee handen in de lucht en breed lachend over de finish in de veronderstelling dat ze goud had. Maar het was 'slechts' zilver. Na de finish gaf ze toe dat ze niet wist dat Kiesenhofer voor haar zat.  

Van Vleuten vlak na de finish. Van Vleuten vlak na de finish.

De vier Nederlanders (behalve Van Vleuten deden ook Anna van der Breggen, Demi Vollering en Marianne Vos mee) klaagden sowieso over de communicatie tijdens de race. Ze zouden niet hebben geweten hoe groot de achterstand op de koplopers was. Daarom zou die zijn opgelopen tot elf minuten. Halverwege de race is op beeld te zien dat Van Vleuten aan een cameraman vraagt hoe groot haar achterstand was.

In Rio ten val

Het is de tweede Spelen op rij dat de climax van de wegwedstrijd in een teleurstelling eindigt. Ze ging vijf jaar geleden in Rio op de gouden medaille af, maar ze kwam met de finish in zicht hard ten val. 

Op Spelen in Tokio kreeg ze een nieuwe kans om het goud te winnen. De zilveren plak is natuurlijk een hele prestatie, maar niet waarop de Nederlandse ploeg gerekend had. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Over die vreselijke val van Rio hebben we het niet meer... toch?

"Ik wist het niet, ik zat blijkbaar fout. Ik was ervan overtuigd dat ik haar had ingehaald. Pas na de finish kwamen we erachter dat dat niet zo was. Het was een verwarrende en chaotische dag", zei Van Vleuten, die in een eerste reactie nog niet kon vertellen waar het in de communicatie precies mis was gegaan. Ze voelde zich dom, zei ze tegen RTL Nieuws. "Best amateurtisch."

Toch trots

"Ik heb gemengde gevoelens", vervolgde Van Vleuten. "Ik ben trots op mijn olympische medaille, want die had ik nog niet. Ik heb een goede race gereden. Iedereen keek naar ons als Nederlands team. Dan is het best lastig."

Overigens was Van Vleuten niet de enige die dacht zij de winnaar was. Ook een Britse renster was daarvan overtuigd, zo is te lezen bij de BBC:

Van Vleuten krijgt woensdag nog een kans op goud. Dan is de tijdrit waaraan ook de Nederlandse Anna van der Breggen meedoet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore