Van Vleuten dacht te winnen

Oostenrijkse wint verrassend wegwedstrijd bij de dames, Oranje stelt teleur

25 juli 2021 09:26 Aangepast: 25 juli 2021 10:55
Annemiek van Vleuten in de achtervolging. Beeld © ANP

Ze hebben hun enorme favorietenrol niet kunnen waarmaken: geen verwacht goud voor de Nederlandse wielrensters bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. Een kopgroep van drie vrouwen reed in Japan al vroeg weg en een redelijk onbekende Oostenrijkse kwam als eerste over de finish. Van Vleuten won zilver, maar bij het passeren van de finish dacht Van Vleuten te hebben gewonnen.

Het hele jaar domineerden de Nederlanders Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Anna van der Breggen en Demi Vollering het vrouwenwielrennen. En het was eigenlijk niet de vraag of ze zouden winnen, maar wie van de vier er het goud zou behalen. Dat mislukte dus, op wel heel bijzondere wijze.

Op jacht naar kopgroep

Het peloton moest vanaf de eerste kilometers op jacht naar de Israëlische Omer Shapira, de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer en de Poolse Anna Plichta. De achterstand liep op tot boven de tien minuten. Echt samengewerkt werd er niet, waardoor de achterstand maar langzaam kleiner werd. Daarbij zouden de Nederlanders niet hebben geweten dat de achterstand zo groot was.

Kiesenhofer vluchtte op zo'n 40 kilometer weg van de twee andere koplopers en bleef voor op de rest. Ze kwam alleen over de finish. Een enorme verrassing.

Ruim een minuut

Van Vleuten kwam ruim een minuut na de Oostenrijkse binnen als tweede. De derde plaats was voor de Italiaanse Borghini. Van Vleuten stak haar handen omhoog toen ze over de finish kwam, maar dat bleek dus een misvatting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore