Wijler en Schloesser-Bayardo

Eerste medaille is binnen: handboogschutters grijpen zilver op Spelen

24 juli 2021 10:00 Aangepast: 24 juli 2021 12:01
Wijler en Schloesser-Bayardo Beeld © ANP

Handboogschutters Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler hebben de eerste medaille voor TeamNL binnengesleept. De twee haalden bij het gemengde schieten de finale, maar daarin was Zuid-Korea te sterk.

Wijler en Schloesser-Bayardo klopten in de eerste ronde Italië met klinkende cijfers, maar daarna werd het moeilijker. Frankrijk werd in de kwartfinale pas na een beslissende shoot-out geklopt en tegen Turkije in de halve finale was het ook billenknijpen. Na een 4-0 voorsprong werd het uiteindelijk 5-3. Een gewonnen set levert bij het handboogschieten twee punten op.

2-2 na twee sets

In de finale kwam Nederland met een uitstekende eerste set op een 2-0 voorsprong. Wijler en Schloesser begonnen allebei zelfs met een perfecte score: de 10. De Koreanen leken meer gespannen te starten, maar kwamen sterk terug. De tweede set ging met 37 van de mogelijke 40 punten naar de Koreanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mexicaanse Gabriela schiet raak voor Nederland, en dat komt allemaal door Cupido

De spanning steeg, en een complete misser van Wijler zorgde voor het verlies van set drie en toen even later ook de vierde set naar Korea ging, was de titel voor hen.

'Gaby heeft ontzettend goed geschoten'

Wijler en Schloesser-Bayardo waren na afloop ontzettend gelukkig. "We zijn superblij en supertrots op Gaby. Ze heeft ontzettend goed geschoten, en ik ook anders hadden we geen zilver. We hebben geweldig werk geleverd en hebben nu gewoon onze eerste olympische medaille", zei hij met de plak al om zijn nek.

Schloesser Bayardo was trots op al het werk wat ze hadden gedaan, zei ze. "Ik ben blij en trots op hem (Wijler, red) en op mezelf dat we een olympische medaille hebben gewonnen en dat we een gouden finale hebben geschoten." Op de vraag wat ze nu tegen het thuisfront zou willen zeggen, zei ze: "Dankjewel voor alle dingen die jullie voor mij hebben gedaan."

Bekijk het interview met de twee hieronder:

Wijler had gisteren al veel vertrouwen in de dag van vandaag. "Ik ben immens blij dat ik mee mag doen, we gaan proberen goud te halen. Vol gas, ik wil er zaterdag direct een klap op geven", zei Wijler.

Beste in de kwalificatie

Hij stond aan de start omdat hij bij de kwalificatie voor het individuele toernooi de beste Nederlandse man was geweest. Ook Sjef van den Berg en Gijs Broeksma doen mee in Tokio, maar zij scoorden iets minder. Schloesser-Bayardo is de enige Nederlandse vrouw die meedoet in Tokio.

"Het is de eerste keer dat dit mix-event op het programma staat bij de Spelen. Het zou toch geniaal zijn als wij dan de eerste medaille voor Nederland kunnen pakken", had hij gezegd.

Maandag gaat Wijler met Van den Berg en de jonge debutant Gijs Broeksma, die vlak voor de Spelen de plek in het team overnam van routinier Rick van der Ven, ook voor een hoge klassering in de landenwedstrijd. "We zijn vol vertrouwen dat we het kunnen, we hebben een fantastisch team."

Het individuele toernooi voor mannen en vrouwen staat ook deze week al op het programma.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore