Ga naar de inhoud
Laatste Spelen

Olympische carrière Zonderland ten einde: 'Een heel mooie afsluiter'

Epke Zonderland tijdens zijn oefening Beeld © ANP

Voor Epke Zonderland zit zijn olympische carrière erop. Hij zette een prima oefening neer in Tokio, maar met een score van 13.833 staan er nu al meerdere turners voor hem en er moeten er nog een boel komen. Een plaats in de top 8 aan het eind van de dag is nodig voor de finale op het onderdeel rekstok.

En daarmee heeft Zonderland zijn laatste oefening op de Olympische Spelen geturnd. In 2008, 2012 en 2016 haalde hij wel de finale, met de gouden plak in 2012 als absoluut hoogtepunt.

Deurloo

Geen finale, maar Zonderland was toch extreem tevreden. Hij had in aanloop naar de Spelen flinke fysieke problemen en vroeg zich zelfs een tijd af of hij wel in actie kon komen in Tokio. Vooral darmproblemen zaten een goede voorbereiding in de weg. "Dat je zo'n moeilijke oefening doorkomt zonder voorbereiding, dat is geweldig", zei hij voor de camera van RTL Nieuws:

Epke is klaar, maar tevreden: 'Fantastisch wat ik hier laat zien'

00:34
"Het is ook dubbel. Met een goede voorbereiding had ik de finale kunnen halen."

"Het geeft een fantastisch gevoel, maar het is ook dubbel", zei Zonderland. "Als ik wel een goede voorbereiding had gehad, was er wel een goede kans geweest op een finale. Maar wat ik hier heb laten zien is buitengewoon. Het was een heel erg mooie afsluiter."

Einde carrière?

Over de score (13,833) was Zonderland reëel. "Dat is niet genoeg voor een finaleplaats." Of hij definitief een einde maakt aan zijn carrière, is nog niet helemaal duidelijk. Hij acht de kans op '1 tot 5 procent' dat hij in oktober als afscheid nog op de WK uitkomt.

Japan
Lees ook:
Japan opent Spelen op serieuze toon en zonder publiek

Collega Bart Deurloo scoorde met 14.400 een stuk hoger. Hij lijkt kansrijk voor een finaleplek, maar dat is nog niet zeker. "Als je kijkt naar de scores bij World Cups en WK's dan moet dit in principe genoeg zijn. Maar je weet het niet. Dit zijn de Olympische Spelen iedereen is hier fit en 'ready'. Ik denk dat het gaat lukken."

Deurloo en Zonderland zijn de enige Nederlanders in het mannentoernooi bij het turnen. Nederland plaatste zich als land niet voor de Spelen, maar beide mannen kwalificeerden zich individueel wel voor het onderdeel rekstok.