In Tokio

Roeiers plaatsen zich voor halve finale met olympisch record

23 juli 2021 05:43 Aangepast: 23 juli 2021 09:02
Roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink in Tokio. Beeld © ANP

De roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio overtuigend geplaatst voor de halve finales van de dubbeltwee. Het Nederlandse duo zette op de Sea Forest Waterway zelfs een olympisch record op de klokken. Ze roeiden in een tijd van 6.06,38 naar de eerste plaats in hun serie.

Twellaar en Broenink, die op de EK eerder dit jaar in Varese zilver veroverden, verbeterden de tijd van de Franse dubbeltwee. Die kwam in de eerste heat uit op 6.10,45 en was al sneller dan het oude olympisch record van 6.11,30 van de Spelen in Londen 2012.

Vrouwen ook naar halve finale

Roos de Jong en Lisa Scheenaard plaatsten zich ook voor de halve finales van de dubbeltwee. De Nederlandse vrouwen wonnen hun heat in 6.49,90. Ook de dubbelvier, grote kanshebber voor een olympische medaille, kwalificeerde zich voor de finale. Zij haalden de derde tijd, achter Polen en Italië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nóg meer aandacht voor regels bij TeamNL: 'Binnenkomen tests altijd spannend moment'

Skiff

Ook Sophie Souwer heeft zich bij het olympische roeitoernooi in Tokio rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales van de skiff. De 34-jarige Nederlandse eindigde op de Sea Forest Waterway in haar serie als tweede achter de ervaren Nieuw-Zeelandse Emma Twigg.

Finn Florijn slaagde er bij de mannen in de skiff niet in een directe plek in de kwartfinales af te dwingen. De 21-jarige Leidenaar, de jongste roeier uit de Nederlandse equipe, kwam in zijn serie als vierde over de finishlijn en dat betekende een doorverwijzing naar de herkansingen. De Duitse regerend wereldkampioen Oliver Zeidler won overtuigend de heat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe komen 10 paarden, 20 roeiboten, en 40 zeilboten in Tokio voor de Spelen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore