Vlucht KL861

Coronagevallen olympische sportploeg zaten in zelfde vliegtuig

22 juli 2021 17:28 Aangepast: 22 juli 2021 19:09
Chef de mission Pieter van den Hoogenband in Tokio. Beeld © ANP

De twee sporters en het staflid van de Nederlandse sportploeg die op de Olympische Spelen in Japan positief hebben getest op het coronavirus, zaten zaterdag in hetzelfde vliegtuig van Amsterdam naar Tokio. Het gaat om KLM-vlucht KL861, die nog veel meer olympische sporters aan boord had.

"Dat klopt, maar verder kunnen we daar niet zoveel mee", zegt een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF naar aanleiding van een bericht van het AD. "We willen wel heel graag weten waar deze positieve testen vandaan komen."

Drie keer getest

Alle sporters van TeamNL zijn voor vertrek naar Japan drie keer getest op het coronavirus. Bij aankomst volgde ook direct een test. De sporters moeten gedurende de Spelen dagelijks een buisje met speeksel inleveren voor onderzoek.

"Ja, we wachten af wat de uitslagen van morgen zijn. Maar ook op die van overmorgen en de dagen erna", aldus de woordvoerder van TeamNL. Skateboardster Candy Jacobs was gisteren de eerste die in quarantaine moest na een positieve test. Een dag later volgden taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Skateboardster Candy testte positief in Tokio: 'Heb de ogen uit m'n kop gejankt'

Op de betreffende vlucht van Amsterdam naar Tokio zaten enkele tientallen sporters en begeleiders. "Iedereen heeft z'n stoelnummer moeten invullen, dus ze kijken de tests van degenen die in de buurt hebben gezeten van de positieve gevallen heel goed na. Als daar aanleiding voor is, wordt er aanvullend getest."

Close contact

Volgens NOC*NSF is daar momenteel geen sprake van. "Het staat in de regels heel nauw omschreven wanneer je een zogeheten 'close contact' bent. Voor in het vliegtuig is dat zelfs tot op de stoelrijen nauwkeurig vastgelegd. Wie z'n mondkapje heeft opgehouden, wat ook in het vliegtuig verplicht is, wordt niet als 'close contact' gezien."

De leiding van NOC*NSF heeft het idee dat de sporters zich houden aan alle regels in het olympisch dorp. "Ook in Nederland ben ik nog nooit op een plek geweest met zo'n ongelooflijk hoge mondkapjesdichtheid", zegt de woordvoerder. "Via de teammanagers hebben we vrijwel dagelijks contact met de sporters. We communiceren steeds: let op, laten we scherp blijven."

Voor vertrek gevaccineerd

Vrijwel alle olympische sporters en begeleiders zijn voor vertrek gevaccineerd tegen het coronavirus, een enkeling uitgezonderd. "We hebben ons vooraf gerealiseerd dat als je met zoveel mensen ergens bent en ook zo vaak test, dat de mogelijkheid bestaat dat er positief getest gaat worden. Daar hebben we vooraf natuurlijk rekening mee gehouden. Dit is heel vervelend nu, maar de zorg die we vooraf hadden, hebben we nog steeds, die is hierdoor niet erger geworden. Het is elke keer weer afwachten wat er gebeurt."

Viroloog Osterhaus: komende dagen heel erg spannend

De komende twee tot vijf dagen zijn 'heel erg spannend' voor de Nederlandse sportploeg bij de Olympische Spelen in Tokio, zegt viroloog Ab Osterhaus. "Ik denk wel dat er een paar alarmbellen zijn afgegaan. Je moet altijd voorzichtig zijn met conclusies na deze eerste bevindingen, maar ze zullen daar de komende dagen heel goed moeten opletten op nieuwe besmettingen. Dit was precies het scenario waar we bang voor waren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore