Streep door Spelen

Enorme domper TeamNL: skateboardster Candy Jacobs test positief in Tokio

21 juli 2021 07:03 Aangepast: 21 juli 2021 10:54

De Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen in Tokio heeft te maken met het eerste coronageval. Skateboardster Candy Jacobs (30) testte positief op Covid-19 en is voor tien dagen in quarantaine gegaan. Zij kan niet meedoen aan de Spelen.

Volgens sportkoepel NOC*NSF heeft de Nederlandse skateboardploeg zich aan alle coronaregels gehouden en kunnen de overige twee deelnemers bij het skaten dus gewoon in actie komen op de Spelen. Dat zijn Keet Oldenbeuving, die de vlag draagt, en Roos Zwetsloot. "Zij zijn niet in 'close contact' geweest. Dus die kunnen gewoon in actie komen."

Jacobs plaatste gisteren nog wel foto's op haar Instagrampagina waarop ze met de andere skaters te zien is. Ze moet nu tien dagen in quarantaine blijven in Japan.

'Ben er kapot van'

"Ik ben er kapot van", zegt de 31-jarige Jacobs. "We waren klaar voor de Spelen, ik voel me fit en nu houdt het op. Ik heb tijd nodig om dit te verwerken. Ik wens mijn team alle kracht en succes nog in Tokio." 

Jacobs is de tweede sporter binnen Team NL die voorafgaand aan de Spelen positief test. Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar kon eerder deze week niet afreizen door een positieve test.

Candy wees anderen ook op de regels

Douwe Macaré is Nederlands kampioen skateboarden bij de mannen en kon amper geloven dat uitgerekend Candy positief is getest. "Zij is iemand die heel strikt was wat de regels betreft. Zij heeft tegen mij ook weleens gezegd om meer afstand te houden. Dat maakt het nog wel extra zuur."

Macare noemt het extra jammer voor Candy omdat zij van de drie Nederlandse dames die meedoen ook de oudste is. "Ze wist eerder nog niet of ze ook nog voor de Spelen in Parijs zou gaan. Misschien is dat hierdoor wel veranderd. Ik denk in ieder geval dat ze dat kan."

Het is voor het eerst dat skateboarden op het programma staat van de Spelen. Candy Jacobs is met haar vijfde plaats van de Nederlanders de hoogstgeplaatste op de wereldranglijst. Het skatetoernooi duurt één dag en vindt 26 juli plaats.

Candy Jacobs had er alle vertrouwen in dat ze een medaille zou pakken. "We gaan voor goud, maar dat wordt misschien moeilijk. Brons is wel echt realistisch", zei ze tegen RTL Boulevard: 

Wat zijn de regels?

De organisatie van de Spelen heeft een zogeheten 'playbook' opgesteld waarin de regels rondom een positieve test worden beschreven.

"Als je test positief is moet je in isolatie", schrijft de organisatie. Maar er zijn ook consequenties voor mensen die een nauw contact zijn. Maar wie is een nauw contact? "Dat zijn mensen die binnen een meter zijn gekomen zonder het dragen van een mondkapje."

Volgens de organisatie is het met name van toepassing als dit is gebeurd in gesloten ruimtes zoals hotelkamers of auto's. Of je een nauw contact bent, wordt besloten door de Japanse gezondheidsautoriteit, op basis van informatie die door de organisatie, door de sporter zelf en organisatie eromheen is verstrekt."

Volgens TeamNL hebben de skateboardsters zich aan die regels dus in ieder geval keurig gehouden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore