Olympische Spelen

Dit gebeurt er straks in Tokio: de eerste wedstrijd van de vrouwen

20 juli 2021 20:20 Aangepast: 21 juli 2021 09:13

Nee, de openingsceremonie is nog niet eens geweest, maar de voetbalvrouwen komen toch al in actie. Vandaag om 13.00 uur is de aftrap, Zambia de tegenstander.

De Olympische Spelen waren voor de vrouwen een doel op zich. Eerst plaatsen, en nu presteren. Het is het laatste kunstje van bondscoach Sarina Wiegman, die na het toernooi bondscoach van Engeland wordt.

Tweede op het WK

Wiegman stond aan de basis van het huidige succes van de Oranje-vrouwen. Onder haar leiding werden zij in 2017 Europees kampioen. Op het WK van 2019 was Nederland ook erg succesvol, maar was in de finale Amerika te sterk. 

Na afloop van de laatste training van Oranje in Nederland kreeg Wiegman van voormalig bondscoach Louis van Gaal de onderscheiding van beste coach bij de voetbalsters, die in december al digitaal bij de FIFA Awards was uitgereikt.

'Prijs van het team'

Wiegman: "Dat was bijzonder. Ik had die in december al gekregen. Nu kwam Van Gaal die prijs uitreiken en ook de onderscheiding voor Vivianne Miedema. Het is een prijs die ik krijg, maar het is iets van het hele team, want zonder de kwaliteiten van de speelsters en zonder goed samen te werken ben je nergens."

Nederland speelt in Japan in de groepsfase tegen Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli). Als Nederland zich plaatst voor de kwartfinale, wordt die op 30 juli gespeeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore