Poels houdt bergtrui

Geletruidrager Pogacar pakt tweede ritzege in Tour

14 juli 2021 17:29 Aangepast: 14 juli 2021 18:15

Tadej Pogacar heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een zware Pyreneeënrit met finish op de top van de Col du Portet, op 2215 meter hoogte. De Sloveen van UAE-Team Emirates verstevigde met zijn tweede ritzege zijn leidende positie in het algemeen klassement.

De Deen Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma finishte meteen achter Pogacar als tweede, de Ecuadoraan Richard Carapaz werd derde. Vingegaard steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Wilco Kelderman kwam als zesde boven.

Morgen wacht opnieuw een zware bergrit met onder meer de beklimming van de Tourmalet en aankomst bergop in Luz-Ardiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geletruidrager Pogacar snapt waarom er ongemakkelijke vragen zijn

Het duurde even voordat er een groep vluchters uit de greep van het peloton was. Zes renners bereikten een voorsprong van zo'n kleine tien minuten, nog voor de eerste col werd aangedaan. Onder hen Danny van Poppel en de Fransman Anthony Perez. Eenmaal bergop begon de actie in het peloton. Wout Poels was mee in de eerste ontsnapping, samen met onder anderen de Colombiaan Nairo Quintana. Het verschil was bij de voet 8.30. Op de top, waar de Fransman Anthony Turgis als eerste bovenkwam, volgden de klassementsmannen op 4 minuten.

Poels houdt bergtrui

Richting Col de Val Louron-Azet viel de kopgroep uit elkaar. Perez bleef voorop over en kwam als eerste boven, maar zijn landgenoot Dorian Godon kwam uit de achtergrond terug. Poels sprintte uit de groep favorieten en pakte nog 4 punten voor de bergtrui, die de Limburger wist te behouden.

Met iets meer dan 3 minuten voorsprong begonnen de leiders aan de 16 kilometer lange slotklim. De groep met de geletruidrager en al zijn naaste belagers naderde snel. Acht kilometer onder de top versnelde Pogacar zelf, meteen was ook de vlucht van Perez voorbij.

Eerste zege in geel

Een demarrage verder konden alleen Vingegaard en Carapaz nog volgen. Voor de Deen lonkte de tweede plaats in het klassement. Pogacar bleef het proberen, maar Vingegaard en Carapaz klampten aan. De Ecuadoraan viel zelf nog aan, zag Vingegaard afhaken en weer terugkomen. In de sprint was Pogacar niet van zijn tweede ritzege af te houden, zijn eerste in de gele trui.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore