Tour de France

Cavendish evenaart record Eddy Merckx met 34e etappezege

09 juli 2021 17:23 Aangepast: 09 juli 2021 18:57

Mark Cavendish heeft het record van de legendarische wielrenner Eddy Merckx geëvenaard. Met zijn vierde ritwinst deze tour, bracht de sprinter zijn totaal op 34 overwinningen, evenveel als 'de kannibaal' Merckx.

Cavendish won zijn eerste etappe in de Tour van 2008, in de vijfde etappe. Die editie zou hij daar nog drie ritzeges aan vastknopen, waarmee hij naam vestigde als sprinter van wereldformaat. Sindsdien speelde hij jarenlang een hoofdrol in de tour, maar na 2016 leek zijn rol uitgespeeld. De sprinter leek afgeschreven.

Onverwachte opleving

Een onverwachte opleving in de tour van dit jaar, bracht hem in aantal ritzeges naast Eddy Merckx, volgens velen de beste wielrenner ooit. 

Diens record stond bijna bijna 50 jaar in de boeken. Merckx behaalde zijn overwinningen tussen 1969 en 1975. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cavendish: een overwinning in de Tour is waar ik van droomde

Vanaf de vierde etappe deze stond stond er opeens - als vanouds - opnieuw geen maat op de Britse sprinter. In elke etappe die in een massasprint eindigde, kwam er niemand meer in de buurt van Cavendish. 

Dat zijn ploeg dan ook vandaag met het record in zicht het het heft in handen nam, verbaasde niemand.

Volgens het boekje 

De grotendeels vlakke etappe naar Carcassonne verliep volgens het boekje voor de sprintploegen. Een drietal renners mocht wegrijden en het peloton, onder aanvoering van Cavendish' ploeg Deceuninck-Quickstep, hield de voorsprong binnen de perken.

Ze werden ruim op tijd ingelopen, waarna de sprintploegen de boel bijeen hielden en het peloton afstevende op een massasprint, waarin de Brit de verwachtingen waarmaakte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore