'Betreurenswaardig'

Geen publiek bij Olympische Spelen in Tokio

08 juli 2021 15:06 Aangepast: 08 juli 2021 15:37
Het Nationale Stadion in Tokio. Beeld © ANP

De organisatie van de Olympische Spelen in Japan heeft besloten geen publiek toe te laten bij de evenementen in Tokio. Voorzitter Hashimoto van de organisatie noemt het 'betreurenswaardig' dat de Spelen nu zullen worden gehouden in een 'uiterst beperkte vorm'.

Het besluit is genomen om de risico's op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Hashimoto biedt zijn excuses aan aan de mensen die kaartjes voor het evenement hebben gekocht. 

Druk op gezondheidszorg

Het organisatiecomité had al in maart in overleg met de Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten geen buitenlandse sportliefhebbers toe te laten tot Japan tijdens de Spelen. Het was de bedoeling dat inwoners van Japan wel de Spelen mochten bezoeken, maximaal 10.000 per stadion.

Artsen en andere medisch deskundigen zeiden de afgelopen weken dat het beter zou zijn voor de druk op de gezondheidszorg om helemaal geen fans toe te laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Japan roept weer noodtoestand uit in Tokio tot na de Spelen

De Japanse regering besloot vandaag opnieuw de noodtoestand uit te roepen in Tokio, omdat het aantal coronagevallen in de hoofdstad de laatste dagen weer snel toeneemt. De noodtoestand geldt tot 22 augustus. Enkele uren later besloten de betrokken partijen ook om helemaal geen fans toe te laten.

600.000 tickets terugbetalen

Het weren van buitenlandse toeschouwers betekende dat de Japanse organisatie zo'n 600.000 verkochte toegangsbewijzen moest terugbetalen. Vanuit Nederland waren ongeveer 15.000 kaarten voor de Spelen gekocht. IOC-voorzitter Thomas Bach sprak in maart van 'een noodzakelijk offer' om buitenlandse fans niet toe te laten. Het was volgens Bach nodig om de veiligheid van de Japanse bevolking te kunnen garanderen.

Het grootste deel van de 4,5 miljoen tickets ging naar Japanners. Vanwege de beperkingen van de capaciteit zou via een loting worden bepaald wie de tribunes op zou mogen tijdens de Spelen. Bijna twee weken voor de openingsceremonie, op vrijdag 23 juli, heeft Japan dus besloten de tribunes leeg te houden bij het grootste sportevenement ter wereld. Het is nog onduidelijk of op de sportlocaties buiten Tokio wel publiek welkom is.

Financiële klap

Het betekent een nieuwe financiële klap voor Japan, dat al veel extra kosten moest maken omdat de Spelen met een jaar werden uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het land had in eerste instantie begroot met de kaartverkoop 815 miljoen dollar binnen te halen, omgerekend bijna 700 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore