Turnen

Deelname Epke Zonderland aan Spelen in gevaar: 'Idee dat lichaam op is'

08 juli 2021 14:31 Aangepast: 08 juli 2021 15:20

Turner Epke Zonderland maakt zich grote zorgen over zijn beperkte fitheid. Die staat mogelijk zijn deelname aan de Olympische Spelen van Tokio in de weg. De 35-jarige Fries liet vandaag weten dat hij verre van topfit is.

"Ik heb een beetje het idee dat het lichaam op is", zei de olympisch kampioen aan de rekstok van Londen 2012.

Zonderland heeft al jaren gezondheidsklachten die zich uiten in veelvuldig verkouden zijn en vollopende holtes. Die weerhouden hem ervan zich fatsoenlijk te kunnen voorbereiden op zijn laatste olympische optreden, over ruim twee weken.

Ups en downs

"Het gaat met ups en downs, maar er is nu zeker geen sprake van een goede voorbereiding. Ik denk nu al helemaal niet meer aan medailles. Ik moet boven mezelf uitstijgen om de finale te halen", vertelde Zonderland, die zondag op het vliegtuig stapt richting Japan.

"Niet gaan speelt door mijn hoofd, maar ik hoop gewoon dat het de komende weken beter gaat."

Uitstel Spelen fataal

Voor Zonderland dreigt het uitstel van de Spelen met een jaar vanwege de coronacrisis fataal te worden. "Zo jammer", vond ook bondscoach Bram van Bokhoven. "Epke was begin vorig jaar richting wereldbekers zo fit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turner Zonderland vrijwel zeker van olympisch ticket Tokio

Maar de jaren gaan tellen, erkende Zonderland, die al lang met dezelfde klachten kampt en nooit een oplossing vond. "Ik weet het ook niet precies. Ik ben niet fit, ben vaak ziek. Het is ook zo dat hoe ouder ik word hoe moeilijker het gaat. Alsof ik tegen een muur aanloop. Het lichaam wil niet meer. Vroeger kon je trainen wat je wilde. Nu heb ik tot februari een goede periode gehad, maar is het me daarna niet meer gelukt op te bouwen naar de Spelen."

Finale EK gemist

Dat bleek al op de EK in april, zijn enige wedstrijd in een kleine anderhalf jaar. Zonderland haalde in Basel bij lange na de finale niet, hetgeen hij vanwege een gemankeerde voorbereiding eigenlijk bij voorbaat al had verwacht. Eenzelfde scenario dreigt in Tokio. "Dat ik nu doorga komt ook omdat het de Spelen zijn. Die wil ik graag nog een keer meemaken."

Voor altijd blijf hij de man van de driedubbele combinatie van vluchtelementen op de Spelen van Londen, maar een roemloos einde is wellicht de realiteit. "Dat is heel dubbel. Er komt altijd een einde aan een carrière. Het is wel fijn om te weten dat dit de grens is, dat de kans klein is dat ik nog eens een titel pak. Het is jammer, maar ook wel een geruststelling."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore