Onderweg naar Portugal

'KNVB-directie in gesprek met Louis van Gaal over bondscoachschap'

08 juli 2021 13:36 Aangepast: 08 juli 2021 15:03
Archieffoto van toen Louis van Gaal eerder al bondscoach van Oranje was. Beeld © ANP

De directie van de KNVB is onderweg naar Portugal voor een gesprek met Louis van Gaal. Ze praten vandaag of morgen met Van Gaal om te peilen of hij bondscoach van het Nederlands elftal wil worden.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal, en Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal, zullen het gesprek voeren, meldt de NOS

'We zoeken een echte baas'

De Nederlandse voetbalbond heeft behoefte aan een ervaren trainer die het Nederlands elftal naar het WK van 2022 in Qatar kan loodsen. "We zoeken een echte chef, een echte baas", zei directeur Nico-Jan Hoogma nadat De Boer was vertrokken. De 69-jarige Van Gaal past in die profielschets volgens de KNVB.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Van Gaal bovenaan lijst in zoektocht naar nieuwe bondscoach'

Dick Advocaat kijkt er niet van op als Van Gaal bondscoach wordt. "Als je wil kiezen voor een ervaren trainer, dan zijn er vier beschikbaar. Van Gaal, Advocaat, Van Marwijk en Henk ten Cate", zei hij al eerder tijdens de EK-talkshow van Voetbal International. "Dan vind ik Van Gaal een duidelijke keus. Een goede keus? Dat moet hij nog bewijzen. Op zich lijkt het me een goede keus, maar er is nog niets bekend."

Van Cate laat weten niet beschikbaar te zijn en Van Marwijk werkt momenteel als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Advocaat wil er nog niets over zeggen. 

'Veredeld stelletje sterren'

Van Gaal was al twee keer bondscoach van Oranje. Hij slaagde er niet in het Nederlands elftal naar het WK van 2002 te loodsen, maar werd op het WK 2014 derde met de nationale voetbalploeg.

Hij wilde vorige week niet inhoudelijk reageren op de vraag of hij voor de derde keer bondscoach wilde worden. Tijdens een speech na afloop van de 'uitzwaaitraining' van de Oranje-voetbalsters haalde hij nog opzichtig uit naar de spelers van het Nederlands elftal. "Kijk nu eens naar het Europees kampioenschap heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen."

De KNVB heeft haast en kan zich geen grote risico's meer permitteren. De bond versleet de afgelopen zeven jaar al vijf bondscoaches: Guus Hiddink, Danny Blind, Dick Advocaat, Ronald Koeman en Frank de Boer. 

WK-kwalificatie

Bovendien staat al op 1 september een uitwedstrijd tegen Noorwegen in de WK-kwalificatie op het programma. Nederland staat tweede in de WK-kwalificatie, met een punt minder dan Turkije waarvan het eind maart verloor (4-2). Alleen de nummer 1 van de groep plaatst zich rechtstreeks voor het WK van eind volgend jaar in Qatar.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore