Tour de France

Van Aert: misschien wel mijn mooiste zege ooit

07 juli 2021 17:56 Aangepast: 07 juli 2021 18:33

Wout van Aert wist even niet wat hij moest zeggen na zijn ritwinst in de elfde etappe van de Tour de France. Niet zo maar een rit, maar een krachtproef met twee doorkomsten op de Mont Ventoux, een in wielerkringen haast mythische berg. "Ik heb er geen woorden voor, hoe stom dat misschien ook klinkt", vertelde hij kort na de finish in Malaucène.

"Ik had voor de Tour begon nooit gedacht dat ik hier kon winnen", zei Van Aert. "Een rit over een van de meest iconische beklimmingen uit de wielersport. Maar gisteren heb ik al wel aan de ploeg gevraagd of ik mocht meegaan in een ontsnapping. Omdat ik me goed begon te voelen. Dit is wellicht een van mijn mooiste overwinningen ooit", vertelde de Belg, die de afgelopen jaren al onder meer Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Amstel Gold Race won. Ook is hij drievoudig wereldkampioen veldrijden.

'Overwinning maakt me emotioneel'

Van Aert kwam met een groep van zeven renners voorop te zitten, onder hen de Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe en Bauke Mollema. "Goede klimmers maar ze leden, zag ik. Julian had bovendien al eerder met zijn krachten gesmeten. En je ziet: als je erin gelooft is alles mogelijk. Deze overwinning maakt me emotioneel. Ik heb het zwaar gehad om op een redelijk niveau naar de Tour te komen. En met de ploeg hebben we al zo veel pech gehad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Aert wint loodzware Tourrit met twee keer de Ventoux

Jumbo-Visma zag eerder Robert Gesink en Primoz Roglic opgeven vanwege blessures, opgelopen in valpartijen. Woensdag verdween ook Van Aerts Duitse ploeggenoot Tony Martin na weer een val uit de Tour. "Daarom is het extra mooi dat we zijn blijven geloven dat het een keer goed zou komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore