Italië - Engeland

Scheidsrechter Björn Kuipers fluit finale EK voetbal

08 juli 2021 17:16 Aangepast: 08 juli 2021 20:21
Scheidsrechter Björn Kuipers Beeld © EPA

De EK-finale tussen Italië en Engeland zondag op Wembley krijgt toch nog een oranje tintje. De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers is door de Europese voetbalbond UEFA aangesteld als scheidsrechter.

Het is Kuipers' vierde wedstrijd dit toernooi. Hij floot afgelopen weekend de wedstrijd tussen Denemarken en Tsjechië (2-1). Daarin leek hij een fout te hebben gemaakt: hij gaf Denemarken een hoekschop in plaats van een doeltrap. Uit die hoekschop ontstond de openingstreffer van de Denen. Maar latere videobeelden tonen aan dat 'Team-Kuipers' het goed had gezien, wat zijn kansen op het fluiten van de eindstrijd danig vergrootte.

Derde EK

Eerder dit toernooi leidde hij ook de duels Denemarken - België en Slowakije - Spanje in goede banen. Kuipers was op twee WK's actief en is bezig is aan zijn derde EK. Hij floot ook de finale van de Champions League in 2014 en twee keer de finale van de Europa League (2013 en 2018). Op vermoedelijk zijn laatste eindtoernooi mag Kuipers nu dan ook de EK-finale leiden. Hij geeft zondag om 21.00 uur het beginsignaal in Londen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Jumbo tot het WK: dit is het miljoenenimperium van Björn Kuipers

Kuipers was op het WK van 2014 al kandidaat om de finale te fluiten, maar moest toen naar huis omdat het Nederlands elftal in Brazilië de halve finales bereikte. Hij ziet dat nog steeds als de grootste teleurstelling uit zijn carrière.

Grote dreun

"Ik had nooit gedacht dat het Nederlands elftal op dat moment mijn grootste concurrent zou zijn", zei Kuipers voorafgaand aan dit EK. "Als Oranje de finale had gespeeld, had ik daar graag bij op de tribune gezeten. Maar nu hadden we beide niets. Dat was de grootste dreun uit mijn carrière in de arbitrage." Het Nederlands elftal moest het in de halve finales via strafschoppen afleggen tegen Argentinië en eindigde uiteindelijk als derde.

Kuipers, met afstand de oudste arbiter op dit EK, weet nog niet of hij doorgaat met fluiten. "Ik zie het wel, ik voel me nog hartstikke fit", zei hij voor het toernooi. "Ik laat mijn beslissing met name van gevoel afhangen. Hoe gaat het thuis, hoe ontpopt het EK zich, welke koers gaan we varen? Daar maak ik nu nog geen keuze in. Na het EK ga ik rustig op vakantie en dan kijken welke keuzes en mogelijkheden er liggen."

Omstreden strafschop Makkelie

Danny Makkelie, de tweede Nederlandse scheidsrechter op het EK, floot woensdag de halve finale tussen Engeland en Denemarken. Makkelie gaf in de verlenging de Engelsen een omstreden strafschop, waaruit het winnende doelpunt viel (2-1). De 38-jarige EK-debutant mocht vorige maand in Rome de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije fluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisvoordeel Engeland in EK-finale: 'Fans schreeuwen de bal het doel wel in'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore