'Onderzoek loopt nog'

Vrouw die valpartij Tour veroorzaakte, moet toch langer in cel blijven

01 juli 2021 20:08 Aangepast: 01 juli 2021 20:29
Vlak voor de valpartij op ruim 40 kilometer van de finish

De vrouw die op de openingsdag van de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte, blijft langer in hechtenis. Dat heeft het parket van de Franse plaats Brest bekendgemaakt. "De beschuldigde schaamt zich en is bang voor de gevolgen van haar daad", laat de Franse justitie weten.

De 30-jarige vrouw stond zaterdag met haar rug naar het aanstormende peloton met een kartonnen bord met daarop een groet aan haar opa en oma. De Duitser Tony Martin kon haar niet ontwijken, waarna veel andere renners ook tegen het asfalt gingen.

De aanhouding is verlengd 'om lopende handelingen van het onderzoek te kunnen afronden', meldde de aanklager, die verklaarde dat het gaat om 'medisch-juridische aspecten'. Verschillende renners liepen blessures op bij de val.

Stommiteit

"Ze is verontrust door de berichtgeving in de media over haar naar eigen zeggen stommiteit",  aldus de aanklager. De vrouw is in voorlopige hechtenis geplaatst voor 'het onvrijwillig veroorzaken van blessures door opzettelijke schending van de veiligheids- of voorzichtigheidsplicht' en riskeert een maximale gevangenisstraf van twee jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tour trekt aanklacht tegen veroorzaakster valpartij in: 'Opgeblazen verhaal'

Tourorganisator ASO had een klacht ingediend tegen de vrouw, maar trok die vandaag in. "Dit verhaal wordt buiten proportie opgeblazen", zei Tourbaas Christian Prudhomme. "Maar we willen iedereen wel herinneren aan de veiligheidsvoorschriften in een wedstrijd." Ook rennersvakbond CPA diende een klacht in.

Hoofd koel houden

De vrouw meldde zich woensdagmiddag op het politiekantoor van Landerneau. Eerder op de dag was ze geïdentificeerd door de politie. Nog voor die haar wilde gaan ondervragen, gaf ze zichzelf aan.

De commissaris van politie van Finistère riep op de persconferentie op tot kalmte. Hij refereerde daarbij aan 'berichten die grensden aan oproepen tot geweld' op sociale media . "We moeten het hoofd koel houden", zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Toeschouwer opgepakt die met bord voor valpartij in Tour zorgde'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore