Sterk optreden

Van der Poel behoudt gele trui na zinderende tijdrit

30 juni 2021 17:35 Aangepast: 30 juni 2021 18:02

Vooraf leek het onmogelijk dat Mathieu van der Poel de gele trui nog zou dragen na etappe 5, maar door een ijzersterke tijdrit wist hij zijn trui te verdedigen. Hij was niet de snelste, maar wist wel zijn voorsprong te behouden op dagwinnaar Tadej Pogacar.

Het werd secondenwerk, maar door een sterke laatste fase wist Van der Poel in het algemeen klassement 8 seconden voor te blijven op Pogacar. De Sloveense winnaar van de Tour van vorig jaar reed een oerdegelijke tijdrit en won met een tijd van 32.00,83 minuten.

Van der Poel finishte in de tijdrit van 27,2 kilometer tussen Changé en Laval Espace Mayenne als vijfde in 32.31,81 minuten, hij was hiermee een seconde langzamer dan zijn rivaal Wout van Aert. 

Nog nooit in windtunnel geweest

Met zijn snelle tijd verbaasde Van der Poel vriend en vijand. Voor de rit liet hij doorschemeren dat hij zelden traint op zijn tijdritfiets en nog nooit in een windtunnel is geweest. Van Aert geldt juist wel als een specialist. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse media: politie arresteert toeschouwer die peloton ten val bracht

Pogacar reageerde sportief op het mislopen van de gele trui: "Ik had het geel graag willen hebben, maar Mathieu ziet er ook heel goed uit in het geel", zei hij achteraf. 

De Sloveen sprak van een hele goede dag voor hem. "Ik heb geen fouten gemaakt. De omstandigheden waren perfect voor me. In eerdere tijdritten had ik de fout gemaakt om te hard van start te gaan, hier kwam ik met het klimmetje in het begin meteen in het juiste ritme", zei Pogacar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pogacar vindt dat gele trui Van der Poel heel goed staat

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore