Tour de France

Vandaag wel! Van der Poel winnaar in tweede etappe Tour de France en pakt het geel

27 juni 2021 17:41 Aangepast: 27 juni 2021 18:11
Beeld © ANP

Wat gisteren niet lukte, ging vandaag wel. Mathieu van der Poel heeft de tweede etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven en het geel gepakt. Op de slotklim plaatste hij vlak voor de finish de beslissende jump.

De strijd begon in de slotfase, toen vijftien kilometer voor de finish de kopgroep werd bijgehaald en de grote mannen in stelling werden gebracht. Van der Poel deelde de eerste klap uit door met machtsvertoon 8 seconden bonificatie te pakken op de gevreesde Muur van Bretagne. Daar zag de concurrentie al wat voor benen de benen de Nederlander had. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alaphilippe wint openingsrit Tour de France

Daarna bleef het rustig tot dezelfde klim nog eens werd gedaan, maar nu met de finish bovenop. Van der Poel bleef geduldig in zijn allereerste tour en sloeg zijn slag in de laatste 500 meter, en opnieuw kon niemand hem bijhalen.

Aan de leiding 

Dankzij de bonificatieseconden en het kleine gaatje dat hij had geslagen gaat Van der Poel nu aan de leiding in het klassement.

De eerste twee etappes had de jonge Nederlander al lang gemarkeerd. Het parkoers was op zijn lijf geschreven - en op dat van andere erkende klassiekerspecialisten als Wout van Aert en Julian Alaphilippe. Te glooiend voor de sprinters, maar te vlak voor de echte klimmers. Gisteren moest Van der Poel de overwinning en de eerste gele trui aan Alaphilippe laten, vandaag pakte hij zijn kans wel. 

En het was een speciale overwinning. Van der Poel hield het na afloop niet droog. Hij wilde het geel pakken voor zijn opa, de in 2019 overleden Franse wielerlegende Raymond Poulidor die in zijn carrière veel won, maar nooit de gele trui droeg. "Deze is voor mijn opa. Vandaag was mijn laatste kans."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore