Tour de France

Meteen spektakel bij begin Tour: 'Wind, regen, mogelijk gele trui Van der Poel'

26 juni 2021 08:23 Aangepast: 26 juni 2021 08:34
Beeld © ANP

Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Ze zijn vaak onafscheidelijk bij de belangrijke wielerkoersen, en zullen dat vandaag bij de start van de Tour de France waarschijnlijk ook weer zijn. "Maar iedereen wil straks voorin zitten, het wordt echt hectisch."

De belangen zijn groot tijdens de eerste etappe van de Tour van dit jaar. Het is een heuveletappe, met een klim van een kilometer of 3 aan het eind. Dé kans voor Van der Poel om een etappe in de Tour én de gele trui te pakken. Van der Poel won al heel veel in zijn carrière, maar een etappe in de Tour de France nog nooit. Hij deed namelijk nog nooit mee.

'Klassementsmannen willen ook vooraan zitten'

Oud-renners Danny Nelissen en Michael Boogerd zijn het erover eens dat dit de drie namen zijn waar we vooral op moeten letten, maar een uitgemaakte zaak dat één van de drie wint, is het niet. Nelissen: "Alle klassementsmannen willen ook vooraan zijn, die willen geen tijd verliezen. Primoz Roglic en Tadej Pogacar hebben ook een flinke versnelling in huis en kunnen ook zomaar winnen."

Er zijn nog andere beren op de weg voor de drie kemphanen. Voordat de laatste kilometers zijn bereikt, hebben ze waarschijnlijk al flink wat regen en wind voor hun kiezen gehad. "Er ligt gevaar op de loer", zegt Boogerd. "Ik hoop dat er geen van de favorieten valt, maar er zit er altijd wel eentje bij die slecht gepositioneerd zit."

Van der Poel favoriet bij wedkantoren

Toch is Van der Poel dé grote favoriet voor de eerste etappe, en misschien ook wel voor de tweede, die eindigt op de Muur van Bretagne. Wedkantoor Unibet laat er in ieder geval geen twijfel over bestaan. Een vandaag euro ingezet op Van der Poel levert je bij winst slechts 3,25 euro op. Een euro op Van Aert 6,50 en een euro op Alaphilippe 7 euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parijs is nog ver: de Tour de France voor dummies

Waarschijnlijk is het begin van de Tour ook meteen het meest oranje-gekleurde deel. Geen Tom Dumoulin die voor het klassement gaat, geen Dylan Groenewegen in de sprintetappes. Misschien dat we nog wat van Wilco Kelderman kunnen verwachten voor het klassement. Hij werd vorig jaar derde in de Giro d'Italia en is nu de kopman van Team Bora.

'Steengoede renner, maar er kleeft iets aan hem'

Boogerd is erg benieuwd naar Kelderman: "Hij reed een goede Dauphiné (een voorbereidingskoers, red), maar er kleeft altijd iets aan Wilco. Het is een steengoede renner, maar hij komt altijd wat tegen. Dat vindt hij zelf niet leuk om te horen, maar dat is wel zo."

Bekijk ook: deze man heeft de smerigste baan in de Tour de France

Filemon Wesselink reed in 2019 de Tour achterna. En zag toen onder meer het werk van deze meneer.

Ook Nelissen ziet dat, maar hij hoopt van harte dat Kelderman bij de besten hoort. "Ik gun hem dat ook, het zou heel leuk zijn."

Tijdritten cruciaal

Afwachten dus. Wat we wel (denken) te weten is dat het dit jaar tussen Primoz Roglic (Jumbo), Tadej Pogacar (Team UAE) en het hele INEOS-team gaat in de strijd om de gele trui. "Roglic moet gewoon goede tijdritten rijden, dan heeft hij een goede kans", zegt Nelissen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veertien Nederlandse wielrenners naar Tour de France

Vorig jaar ging het in de laatste tijdrit compleet fout voor de Sloveen. Pogacar maakte zijn achterstand van een minuut meer dan goed, en won de Tour. Dat moet dit jaar niet weer gebeuren. "Daar hebben ze van geleerd bij Jumbo", zegt Boogerd. "Ze waren toen bijna een beetje arrogant, ze maakten schoonheidsfoutjes. Roglic heeft nu amper gereden in de voorbereiding, die gaat heel goed zijn."

Tijd tikt voor Roglic

Andere kanshebbers? De mannen van INEOS dus. Geraint Thomas, Tao Geoghegan Hart, Richie Porte, Richard Carapaz. Een ongelooflijk sterk team, zien Nelissen en Boogerd. "Ik verwacht wel dat die heel aanvallend gaan rijden en het zo gaan proberen de anderen moeilijk te maken. Dan moet je nog maar zien of Jumbo goed genoeg is."

Dat is wel te hopen voor Roglic, die er meer dan ooit op gebrand is die gele trui nu wél in Parijs te dragen. Is het nu of nooit? Kan maar zo. Nelissen: "De tijd dringt, Egan Bernal won dit jaar de Giro en doet volgend jaar ook weer mee. En Roglic is niet meer de jongste."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore