'Gevoelige kwestie'

Uniek: Nieuw-Zeelandse transgender atleet naar Olympische Spelen

21 juni 2021 01:38 Aangepast: 21 juni 2021 14:11
Laurel Hubbard Beeld © ANP

De Nieuw-Zeelandse transgender atleet Laurel Hubbard heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Dat is uniek, want nooit eerder kwalificeerde een transgender vrouw zich voor de Olympische Spelen. "Ik ben dankbaar voor alle steun die ik van Nieuw-Zeelanders heb gekregen", zegt de 43-jarige gewichtheffer.

Het olympische comité van Nieuw-Zeeland maakte vandaag bekend dat Hubbard is geselecteerd voor het damesteam van dat land. Samen met vier anderen gaat ze naar de Olympische Spelen in Tokio.

Nieuwe kwalificatieregels

De Nieuw-Zeelandse gewichtsheffer Laurel Hubbard werd geboren als jongen, maar onderging rond haar dertigste een geslachtsoperatie. Als vrouw mag ze bij de Spelen in actie komen, mede dankzij nieuwe kwalificatieregels van de internationale gewichthefbond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Transgender atleet naar Olympische Spelen: 'Dit geeft vertrouwen'

Testosteronwaarden

Kereyn Smith, de baas van het Nieuw-Zeelandse olympische comité, zegt dat de testosteronwaarden van Hubbard onder het maximale toegestane niveau liggen.

"We erkennen dat genderidentiteit in de sport zeer gevoelig ligt en complex is", vertelt ze aan RNZ. "Deze kwestie vereist de juiste balans tussen mensenrechten en eerlijkheid op het speelveld. In het Nieuw-Zeelandse team ligt de nadruk op respect voor iedereen."

'Vertrouwen voor de toekomst'

Karin Blankenstein, medeoprichter van een organisatie die zich inzet om acceptatie van LHBT'ers in de sport bespreekbaar te maken, vertelde eerder aan RTL Nieuws dat de kwalificatie van Hubbard belangrijk is.

"De maatschappij accepteert het langzaamaan steeds meer, en al dit soort kleine voorbeelden geven ook weer kracht. Vooral jonge sporters die hiermee zitten, kunnen hier baat bij hebben. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cihan is transgender man én moslim: 'Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen'

Tijdens de Commenwealth Games in 2018 brak Hubbard haar arm. "Ik kreeg toen te horen dat mijn sportcarrière waarschijnlijk over was", vertelt de transgender atleet daar nu over. "Maar jullie steun en aanmoediging droegen me door de duisternis."

Extreem hard gewerkt

Haar coach zegt dat de gewichtsheffer extreem hard heeft gewerkt voor de kwalificatie. "Laurel heeft pit en doorzettingsvermogen getoond bij haar terugkeer van een forse blessure. Ze heeft haar vertrouwen teruggekregen en we maken ons op voor de Olympische Spelen."

Bekijk ook: Financieel heeft Japan geen keus, de Spelen móeten doorgaan

De Olympische Spelen beginnen bijna, maar Japan heeft kopzorgen. Het aantal coronabesmettingen in het land is torenhoog. Maar het land heeft al miljarden uitgegeven aan het sportspektakel. Kunnen de Spelen nog worden afgelast?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore