Ga naar de inhoud
Inzet boven talent

Jeugdcoach lyrisch: 'Dumfries had weinig talent, maar zijn drive is weergaloos'

Teamfoto van de A1 van BVV Barendrecht met Dumfries en Esajes.

Het jongensboek Denzel Dumfries heeft er weer een nieuw hoofdstuk bij: de winnende goal in de zinderende wedstrijd tegen Oekraïne gisteravond. Het is een nieuw hoogtepunt in de nog relatief prille profcarrière van Dumfries. Zijn oude jeugdtrainer is niet verrast dat hij het zo ver geschopt heeft. "Denzel had weinig talent, maar niemand was zo gedreven als hij."

Lesley Esajes was trainer van de A1 van BVV Barendrecht. Hij trainde Denzel Dumfries daar twee seizoenen lang. Dumfries vertrok in 2014 naar Sparta Rotterdam, maar het gezin Esajes volgt de rechtervleugelverdiger nog altijd op de voet. Zoon Daniël en Denzel zijn zelfs goede vrienden.

"Ik heb toch wel veel aandacht aan hem besteed", blikt de oud-jeugdtrainer terug. "Denzel had echt iets bijzonders. Hij had de overtuiging dat hij zijn doel zou bereiken. Hij moest en zou profspeler worden."

'Weergaloze drive'

Wat Lesley Esajes óók zag, was dat Dumfries geen hele goede voetballer was. "En dat is niet overdreven. Denzel was niet echt talentvol. Er waren jongens in dat team die veel beter waren dan hij. Maar ja, ik zeg altijd: inzet wint van talent als talent geen inzet toont. En dat maakt Denzel zo goed. Zijn drive is altijd weergaloos."

Soms schoot Dumfries daar zelfs in door, legt Esajes uit. "Ik moest hem afremmen. Denzel wilde niet alleen iedere vrije trap nemen, hij wilde ze ook nog zelf binnenkoppen. Tja, dat werkt natuurlijk niet. Dan moest ik een beetje boos op hem worden. Hij deed alsof er geen andere jongens in dat team speelden."

Bondscoach
Lees ook:
Bondscoach De Boer: 2-2 had als een nederlaag gevoeld

Die drive is tegelijkertijd de reden dat Esajes er nooit aan twijfelde dat Dumfries het ver zou schoppen. "Dat mocht ik toen natuurlijk niet hardop zeggen binnen de club, maar ik dacht: die kan makkelijk ergens anders heen. Niet iedereen zag dat, maar ik wist dat hij het kon. Het duurde ook niet lang voordat hij naar Sparta ging."

Stapje hoger

Esajes denkt dat Dumfries klaar is voor een nieuwe stap, al ziet hij ook de twijfels van andere kenners. Hij vergelijkt Dumfries daarom graag met oud-Feyenoorder en Oranje-international Dirk Kuijt. "Net als bij Kuijt zullen mensen steeds zeggen dat een nieuwe club te hoog gegrepen is voor hem. Maar Denzel gaat alles waarmaken. Ik weet zeker dat Denzel aan het einde van dit EK weg is bij PSV."

De belangrijke goal die Denzel Dumfries gisteravond scoorde, is dan ook tekenend. "Typisch Denzel. Hij weet dat hij geen doelpuntenmaker is. Hij weet dat hij minder talent heeft dan anderen. Maar hij stelt zich steeds heel goed op en blijft maar over de flanken denderen. Dan maakt hij 'm uiteindelijk toch. Hij snapt dat z'n moment wel komt, zolang hij maar blijft doorgaan."

Precies om die reden gaan we dit EK meer zien van Dumfries, denkt Esajes. "De goal van gisteren heeft zelfvertrouwen gekweekt bij hem. En dat vertrouwen is hem ook echt gegund. Iedereen in dit huis heeft nog een zwak voor Denzel. Mijn zoons, vrouw en ik stonden gisteren op de banken na die goal. We waren door het dolle heen. Kippenvel."