Sport

IOC draagt Brisbane voor als gastheer Olympische Spelen 2032

10 juni 2021 18:37

Brisbane kan de organisatie van de Olympische Spelen in 2032 bijna niet meer ontgaan. Het hoofdbestuur van het Internationaal Olympisch Comité heeft de Australische stad voorgedragen als beste kandidaat. De keuze van het IOC zal volgende maand in stemming worden gebracht tijdens het congres van de olympische beweging in Tokio.

"Het is nu in de handen van de leden van het IOC om over onze voordracht te stemmen op 21 juli", zei voorzitter Thomas Bach na de vergadering van het hoofdbestuur. Brisbane was in februari al door het IOC aangewezen als voorkeursstad.

Het IOC heeft het systeem van voorkeurskandidaten ingevoerd om te voorkomen dat steden die een bid uitbrengen grote hoeveelheden geld uitgeven om zich te profileren. In het verleden leidde dat ook tot omkoping van IOC-leden.

Het zou de derde keer worden dat Australië de Zomerspelen mag organiseren. Sydney was in 2000 gaststad, in 1956 waren de Spelen in Melbourne. "Brisbane stelt duurzame Spelen voor en wil voornamelijk bestaande en tijdelijke accommodaties gebruiken. We erkennen ook de kracht van Australië als sportnatie op de Olympische Spelen in de afgelopen decennia", aldus Bach.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore