TeamNL

'Twee of drie' Nederlandse olympiërs laten zich niet vaccineren

03 juni 2021 19:22 Aangepast: 03 juni 2021 21:18
Yvette Broch tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Beeld © ANP

Twee of drie sporters die namens TeamNL naar de Olympische Spelen in Tokio gaan, laten zich niet vaccineren. In totaal gaat het in elk geval om 'minder dan vijf' atleten, zegt NOC*NSF, dat de uitzending van TeamNL verzorgt. "Het precieze aantal weten we nog niet, want bij sommige teams zijn nog vaccinaties bezig."

Volgens technisch directeur Maurits Hendriks hoort Yvette Broch daar niet meer bij. Broch maakte vandaag bekend niet naar de Spelen te gaan. Volgens een persbericht van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft ze haar besluit genomen om 'coronagerelateerde redenen'.

In afzondering

De Nederlandse sporters die naar de Olympische Spelen gaan deze zomer, krijgen met voorrang een coronavaccinatie. Broch had eerder al kenbaar gemaakt dat ze zich niet wil laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zou onder meer betekenen dat ze in Tokio haar tijd in afzondering zou moeten doorbrengen. Dat ziet Broch niet zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordaantal NL-sporters op Spelen, vaccinatie begint komende week

Het NHV respecteert haar beslissing, maar betreurt die ten zeerste. "We respecteren de beslissing die Yvette heeft genomen, al vinden we het ontzettend jammer dat ze zich niet beschikbaar stelt voor de Olympische Spelen", zegt directeur Sjors Röttger

Geloofsovertuiging

Broch is niet de enige die geen vaccinatie wil. In totaal laten 'minder dan vijf' van de in totaal 300 sporters zich niet vaccineren, zegt een woordvoerder van NOC*NSF. "Het gaat om twee of drie sporters."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympische sporters krijgen met voorrang een coronaprik

Wie dat zijn, wil hij niet bekend maken. "Yvette heeft zelf besloten ermee naar buiten te komen. De andere sporters niet. Er zijn er een paar bij die het vanuit geloofsovertuiging niet doen. Wij gaan ervan uit dat zij gewoon meegaan naar de Spelen."

Extra maatregelen Tokio

De spelers krijgen wel met extra maatregelen te maken in het spelersdorp in Tokio. Zo worden sporters normaal gesproken in kleine busjes vervoerd. "Ze kunnen rekenen op speciaal vervoer. Bijvoorbeeld in hun eentje."

Daarnaast kan het zo zijn dat een sporter een eenpersoonskamer krijgt. "Team NL heeft altijd al een vrij groot infectieprotocol. Dat betekent dat sporters die mogelijkerwijs risico voor infecties kunnen leveren, vaker een eenpersoonskamer krijgen. We moeten nog even uitzoeken hoe we dat praktisch precies uitvoeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk: deelname aan Spelen extreem moeilijk zonder vaccinatie

Volgens de woordvoerder gaat het niet om totale afzondering. "Sporters mogen gewoon meesporten. Er zijn trainingen, wedstrijden en besprekingen. Maar als het sporten niet plaatsvindt, zijn er beperkingen." Dat is noodzakelijk, zegt hij. "Als een sporter positief getest wordt, loopt een team het risico helemaal niet te kunnen spelen."

Niet eten, wel sporten

Waarom niet-gevaccineerde sporters wel mee mogen sporten, maar desondanks misschien alleen moeten eten? "Het is te vergelijken met een sportvereniging. Het RIVM besloot ooit dat tijdens het sporten zelf geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden, maar buiten het veld wel. Het gaat om risicobeperking."

Volgens het Internationaal Olympisch Comité is inmiddels ongeveer driekwart van de sporters die gaan meedoen aan de Olympische of Paralympische Spelen gevaccineerd. Het IOC hoopt dat uiteindelijk ruim 80 procent van de deelnemers gevaccineerd naar Tokio gaat. De Spelen beginnen 23 juli.

Bekijk ook: Financieel heeft Japan geen keus: de Spelen móeten doorgaan

De Olympische Spelen beginnen bijna, maar Japan heeft kopzorgen. Het aantal coronabesmettingen in het land is torenhoog. Maar het land heeft al miljarden uitgegeven aan het sportspektakel. Kunnen de Spelen nog worden afgelast?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore