Roland Garros

Veelbesproken tennisster Osaka trekt zich terug: 'Jammer en verdrietig'

01 juni 2021 00:09 Aangepast: 01 juni 2021 06:28
Tennisster Naomi Osaka. Beeld © EPA

Roland Garros betreurt de terugtrekking van Naomi Osaka. De 23-jarige Japanse tennisster, nummer twee van de wereld, maakte gisteravond via een verklaring bekend dat ze niet meer deelneemt aan het toernooi. De reden? Alle tumult die ontstond na haar persboycot.

"Allereerst vinden we het jammer en verdrietig voor Osaka", zei Gilles Moretton, de voorzitter van de Franse tennisbond, de organisator van het toernooi in Parijs. "We wensen haar het beste en snelst mogelijke herstel en we kijken ernaar uit om haar volgend jaar weer op ons toernooi te verwelkomen."

'Welzijn van alle atleten'

"We blijven ons intensief inzetten om het welzijn van alle atleten te blijven verbeteren", vervolgde Moretton. Hij zegt dat er aandacht komt voor de media-aandacht die spelers krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veelbesproken Osaka wint én komt toch even voor de microfoon

Media niet te woord staan

Osaka maakte vorige week bekend dat ze tijdens Roland Garros de media niet te woord zou staan. "Ik heb genoeg filmpjes gezien van spelers die na een nederlaag in de perskamer instorten", schreef ze. "Ik heb het gevoel dat de hele situatie ervoor zorgt dat iemand die al 'down' is nog verder naar beneden wordt getrapt."

"We krijgen vragen die we al al veel vaker hebben gehad", vervolgde ze. "Ik ga mezelf niet onderwerpen aan mensen die aan me twijfelen."

Die zogenaamde persboycot kwam de viervoudige grandslamwinnares op een hoop kritiek te staan. De organisatie van Roland Garros legde de Japanse tennisster een boete van ruim 12.000 euro op en dreigde met diskwalificatie.

'Het beste voor iedereen'

Osaka besloot gisteren daarom zelf uit het toernooi te stappen. "Dit is geen situatie die ik me ooit had kunnen voorstellen toen ik een paar dagen geleden met een verklaring kwam", schreef ze in een verklaring.

"Op dit moment denk ik dat het het beste is voor het toernooi, de andere spelers en mijzelf dat ik me terugtrek, zodat iedereen zich kan concentreren op het tennis in Parijs."

Osaka zei wel dat 'de timing van haar boycot beter had gekund'. Ze wil na het toernooi in gesprek met de organisatie:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore