Oranjeplannen vallen in het water

Grapperhaus wil dat we thuis EK kijken: 'Zo zuur dat grote schermen niet mogen'

26 mei 2021 13:12 Aangepast: 26 mei 2021 16:49
Het EK zoals we dat keken voor corona. Beeld © ANP

Een 'aderlating' en 'veel te voorbarig'. De oproep van minister Grapperhaus om de eerste EK-wedstrijden thuis te kijken, komt hard aan bij kroegeigenaren en Oranjesupporters. Horecazaak Merz in Dordrecht had de beamers al afgestoft en 1500 sneltesten in bestelling. "Heel zuur als onze mooie plannen in het water vallen."

Restaurant-café Merz is dé oranjekroeg van Dordrecht en omstreken. Vóór corona konden er met gemak 400 bierdrinkende supporters met klotsende oksels via grote schermen naar de prestaties van Oranje kijken. 

Corona maakte veel onmogelijk, maar het personeel werd ook creatief. "We willen, in goed overleg met de gemeente, 1500 sneltesten inkopen zodat we per ruimte 50 geteste supporters kunnen toelaten. Die zijn dan alle groepswedstrijden in een soort bubbels welkom", legt Eva Oesterholt uit.

EK-plannen in het water

Ook Koninklijke Horeca Nederland ziet dat horecazaken in het land al langzaam EK-plannen aan het maken zijn. Bijvoorbeeld door tv-schermen en beamers in te kopen voor de buitenterrassen. Maar die plannen lijken de prullenbak in te kunnen, nu minister Grapperhaus oproept de eerste wedstrijden thuis te kijken en afraadt grote schermen op te hangen in de horeca en op marktpleinen. 

"De minister wil geen entertainment. Heel erg zuur hoor. Ik baalde echt toen ik het vanochtend op de radio hoorde", zegt Oesterholt. Ze snapt het ook niet. "Mensen gaan dan thuis kijken, met grote groepen. Dat is toch veel slechter voor de besmettingen? Wij kunnen het netjes volgens de regels doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mensen kopen voor EK Voetbal massaal grotere tv's'

Zwaar teleurgesteld

Ook Koninklijke Horeca Nederland is zwaar teleurgesteld in de oproep van Grapperhaus. "Heeft de minister niet geleerd van de afgelopen 14 maanden? De meeste besmettingen vinden thuis plaats. De horeca kan het juist goed organiseren", zegt voorzitter Robèr Willemsen.

"Iedereen snapt dat overvolle kroegen bij de eerste wedstrijden niet kan. Maar buiten, op het terras, met beamers is toch iets heel anders? Dit is zo voorbarig van de minister."

EK kijken bij Merz, voor corona. EK kijken bij Merz, voor corona.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spannende uren voor Oranjespelers: naar EK of 'lekker vakantie'

Ook op sociale media delen supporters die kritiek. Oranjefan Mees twittert: 'Beetje rare actie aangezien de meeste besmettingen in de huiselijke kring gebeuren en het EK juist een manier is waarop de horeca op een veilige manier wat extra's kan verdienen om de schade in te halen.'

Linda twittert: "Thuis kijken? We konden toch naar een normale zomer. Is dit niet veel te voorbarig?"

Slecht voor de gezondheid

Als we straks het groepsgevoel tijdens het EK moeten missen, heeft dat ook gevolgen voor onze psychologische gezondheid, zegt sociaal psycholoog Ruud Custers van de Universiteit Utrecht: "De drang om ergens bij te horen en samen te delen,  is een van belangrijkste menselijke behoeftes. Al uit oude studies blijkt dat het missen van die contacten, kan leiden tot grote gezondheidsproblemen."

Het EK is het ultieme voorbeeld waarin mensen die contacten vinden. "Door samen te kijken en met elkaar winst  te delen; voelen we ons een beter mens. Het draagt bij aan ons geluksgevoel."

Tot inkeer 

Bij Merz in Dordrecht hopen ze nog dat het kabinet tot inkeer komt. '"Als we toch groen licht krijgen, dan zijn wij er klaar voor", zegt Oesterholt. "Met toegangstesten kunnen supporters hier veilig en met elkaar het EK vieren. Nu hopen dat we kampioen worden."

Veel besmettingen thuis

15 procent van alle coronabesmettingen vindt plaats op de werkvloer. De enige plek waar meer mensen besmet worden is thuis. De helft van de besmettingen komt tot stand via de huisgenoten en partner. Ruim 22 procent van de besmettingen gebeurt door bezoek aan huis.

Bron: RIVM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore