Definitieve selectie

Spannende uren voor Oranjespelers: naar EK of 'lekker vakantie'

26 mei 2021 07:45 Aangepast: 26 mei 2021 07:53
Bondscoach Frank de Boer Beeld © ANP

De Oranjekoorts begint langzaamaan te komen. Supermarkten zijn hun campagnes aan het uitrollen, de juichcapes, caps en badslippers liggen in de winkel en inmiddels is Oranje ook aan de voorbereiding begonnen. De afvallers krijgen vanmiddag het slechte nieuws.

  • Vandaag 14.00 uur bekendmaking definitieve selectie via onsoranje.nl
  • Vandaag 16.00 uur persconferentie van bondscoach Frank de Boer via deze app en site, waarin hij toelichting geeft
  • De eerste oefenwedstrijd van Oranje is op woensdagavond 2 juni tegen Schotland
  • Het EK begint op 11 juni. Het Nederlands Elftal start 13 juni in de Johan Cruijff Arena tegen Oekraïne

Maandag hebben de eerste spelers zich gemeld in Zeist. Het is billenknijpen voor een aantal voetballers bij Oranje. Wie blijft erbij en wie valt af? Natuurlijk, voor sommigen is het een uitgemaakte zaak. Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Matthijs de Ligt hoeven zich geen zorgen te maken. Hun naam staat heus wel op het lijstje van bondscoach Frank de Boer.

Maar voor veel spelers is het allesbehalve zeker dat ze erbij zijn. De selectie gaat terug van 34 naar 26 voetballers en dat betekent dat voor acht spelers vanmiddag hun EK-droom in duigen valt.

Verdedigers de klos

De verwachting is dat vooral bij de verdedigers er flink zal worden huisgehouden. Daar heeft de bondscoach ruim ingezet in zijn voorselectie. Voor Jeremiah St. Juste, Patrick van Aanholt, Rick Karsdorp, Kenny Tete, Joël Veltman en Hans Hateboer worden het bijvoorbeeld een paar hele spannende uren.

Miniatuurvoorbeeld
Speel de quiz

Nieuwe gezichten en oude bekenden: herken jij deze spelers uit de EK-selectie?

Ook bij de keepers moet er sowieso nog eentje af. Naar verwachting wordt dat Ajax-doelman Maarten Stekelenburg of AZ-keeper Marco Bizot. Jasper Cillissen en Tim Krul lijken zo goed als zeker van hun plek.

Die laatste, de keeper van Norwich City, maakt zich dan ook geen enkele zorgen, zegt hij tegen RTL Nieuws: "Ik twijfel niet. Ik heb gelukkig ook de laatste vijf wedstrijden in het doel mogen staan. Het is altijd spannend als de selectie bekend wordt gemaakt, maar ik sta hier heel relaxed. Daarnaast heb ik ook het geluk dat ik al twee toernooien mee heb mogen maken. En ervaring op eindtoernooien is belangrijk."

Krul weidt voor onze camera uit over het vaccineren van de EK-deelnemers.

Voor PSV'er Cody Gakpo ligt het ongetwijfeld wat anders. Hij maakt zijn debuut in de voorselectie en is lang niet zeker van een plek in de EK-selectie. Maar hij wordt door velen getipt. "Het is nu vooral nog even goed mijn best doen op de training. Mezelf even profileren. Dan kan ik misschien nog wel een beetje verschil maken. Verder heb ik er ook geen invloed op. Probeer er niet te veel over na te denken. Het is echt niet zo dat ik ermee opsta en ermee naar bed ga, maar spannend is het wel, ja."

Voor Gakpo – of Gapko zoals de bondscoach hem per ongeluk enkele keren noemde - zou een afmelding extra zuur zijn. Hij had, net als een paar andere jonge internationals als Jurriën Timber en Teun Koopmeiners, ook met het EK van Jong Oranje mee kunnen doen. Die mogelijkheid is nu verlopen, met als fijne bijkomstigheid dat de kans dat zij nu bij het grote Oranje blijven, aanzienlijk is.

Donyell Malen, Denzel Dumfries en Cody Gakpo (rechts) op de training. Donyell Malen, Denzel Dumfries en Cody Gakpo (rechts) op de training.

Toch weigert de 22-jarige PSV'er op de zaken vooruit te lopen: "Daar denk ik maar niet al te veel over na." Om daar grappend aan toe te voegen: "En als ik afval, heb ik lekker vakantie deze zomer."

Bookmakers

Oranje behoort volgens de bookmakers dit EK niet tot de favorieten. Het Nederlands elftal lijkt zich vooral op een rol als underdog, outsider te moeten richten.

"Als je de selecties voorbij ziet komen van Engeland, Portugal, België en Frankrijk, dan begrijp je dat wel", zegt Krul. "Maar wij hebben op het WK in 2014 laten zien dat dat geen probleem hoeft te zijn. Toen waren we ook niet de favoriet en werden we derde. Dat groepsproces en het geloof groeide per wedstrijd. Dat moeten we erin gaan slijpen. Er zitten fantastische talenten in deze groep. Ik heb er vertrouwen in."

Penaltykiller

Het WK van 2014 is alweer het laatste grote toernooi waar Nederland aan deelnam. Zeven jaar geleden alweer, ook toen was Tim Krul erbij. En dat kan bijna iedere voetballiefhebber zich nog wel herinneren. Jasper Cillessen was de eerste doelman, keepte ook in de kwartfinale tegen Costa Rica, maar toen het uitdraaide op penalty's, toverde bondscoach Louis van Gaal een konijn uit de hoge hoed.

"Nummer 1 eruit, nummer 23 erin", riep commentator Frank Snoeks in de 121e minuut van de wedstrijd. Cillissen baalde opzichtig, schopte een waterzak omver, maar de wissel bleek goud waard. Krul wordt de held van Oranje door de penalty's van Bryan Ruiz en van Michael Umaña te keren. Oranje was door naar de halve finale.

Krul wordt er nog bijna dagelijks aan herinnerd: "Jij begint er nu ook weer over", glimlacht de doelman. "Ik klaag er niet over natuurlijk. Als kleine jongen is het een droom om belangrijk te zijn voor je land. Hopelijk kunnen we er nog een paar verhaaltjes aan toevoegen dit EK. Maar als ik mag kiezen, dan toch liever als eerste keeper." Om daar knipogend aan toe te voegen: "Scheelt toch ook weer een wissel voor de trainer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore