Ga naar de inhoud
Vanaf volgend jaar

Darts achter betaalmuur: RTL7 raakt uitzendrechten kwijt aan Viaplay

Darter Michael van Gerwen

In navolging van de Formule 1 en de Duitse Bundesliga is ook het darts vanaf volgend jaar in Nederland te zien op streamingplatform Viaplay.

Het Zweedse bedrijf Nordic Entertainment Group heeft de uitzendrechten van alle grote toernooien van profbond PDC bemachtigd. Het darts werd in Nederland jarenlang uitgezonden op RTL7.

Michael van Gerwen is een van de kijkcijferkanonnen bij het darten. Hier blikt hij terug op zijn verliespartij in de 13de speelronde van de Premier League tegen Nathan Aspinall: 

Van Gerwen: 'Dat joelen boeit me niks'

01:46

Reactie RTL:

Het is een trend dat grote internationale partijen in toenemende mate dit soort sportrechten proberen binnen te halen. De bedragen die daarbij worden geboden zijn vaak onhaalbaar voor lokale partijen als RTL. We vinden het ontzettend jammer dat deze prachtsport vanaf januari 2022 naar een andere partij verhuist. Wij hebben darts de afgelopen jaren met plezier opgebouwd en aangeboden aan de Nederlandse kijker en we wensen de dartsfans blijvend kijkplezier.

Vanaf volgend jaar moeten de dartsliefhebbers een abonnement op Viaplay hebben om onder meer het WK, de Premier League Darts, de World Grand Prix, het World Matchplay en de Grand Slam of Darts te zien.

Ambitie: grootste aanbieder

De NENT Group heeft de uitzendrechten voor de komende vijf jaar binnengehaald. Vorige week werd al bekend dat de Bundesliga (nu te zien op ESPN) en de Formule 1 (Ziggo Sport) naar Viaplay verhuizen. In het eerste kwartaal van volgend jaar wordt het streamingplatform in Nederland gelanceerd.

Formule
Lees meer
Formule 1 verdwijnt volgend jaar bij Ziggo Sport, onduidelijkheid voor Nederlandse kijkers

"We kijken naar alle sportrechten die er maar zijn. Onze ambitie is uit te groeien naar de grootste aanbieder van sportwedstrijden in Nederland", zei directeur Anders Jensen van de NENT Group toen.

Wat doet NENT?

NENT heeft naast tv- en radiozenders in Scandinavië ook een streamingdienst, Viaplay, die de komende jaren in meer Europese landen wordt geïntroduceerd. Viaplay is al beschikbaar in acht landen.

Het bedrijf koopt per land de uitzendrechten op van populaire sporten in de hoop meer abonnees te krijgen. Zo vergaarde NENT onlangs ook de F1-rechten in Polen. Viaplay biedt naast sport ook films en series die NENT deels zelf produceert.