Formule 1

Verstappen wint in Monaco en neemt leiding over in strijd om wereldtitel

23 mei 2021 16:42 Aangepast: 23 mei 2021 18:48
Beeld © ANP

Max Verstappen heeft als eerste Nederlander ooit de leiding overgenomen in het klassement van de Formule 1. Verstappen won in Monaco, terwijl voor zijn grote concurrent Lewis Hamilton alles misging wat mis kon gaan.

Hamilton kwam niet verder dan een zevende plek en verloor daarmee zoveel punten dat hij Verstappen in de strijd om de wereldtitel voorbij zag komen.

Van kop gestart

Verstappen mocht van kop starten, terwijl Hamilton vanaf de zesde plek moest starten. Juist het circuit van Monaco staat bekend als een circuit waar nauwelijks ruimte is om in te halen, dus het zag er vooraf al goed uit voor Verstappen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leclerc pakt pole en crasht. Verstappen tweede.

Hamilton moest het hebben van een slim getimede en snel uitgevoerde pitstop en moest maar hopen dat Verstappen het daar zou laten liggen. Precies het omgekeerde gebeurde: de pitstop van Verstappen was feilloos, terwijl Hamilton met zijn stop juist een plaats verloor.

Historisch

De overwinning van Verstappen is historisch. Door dit resultaat gaat hij nu als eerste Nederlander in de geschiedenis aan kop in de strijd om de wereldtitel. 

Nog voor de start was de race al uitstekend begonnen voor de Nederlander. Ferrari-coureur Charles Leclerc had in de kwalificatie de snelste tijd gereden mocht vanaf pole starten, waar Verstappen genoegen moest nemen met een tweede plek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verstappen brengt Red Bull ook aan kop in WK voor constructeurs

Uitvalbeurt Leclerc

Maar omdat Leclerc al uitviel in de opwarmronde, mocht Verstappen vanaf de eerste plek starten. Bij de start maakte hij geen fouten en ging daardoor als de eerste de belangrijke eerste bocht in.

Daarna was het zoals zo vaak in Monaco 'optocht rijden': ingehaald werd er niet of nauwelijks.  Daardoor reed Verstappen onbedreigd naar zijn tweede overwinning van dit seizoen en kon Hamilton vanaf de zesde startpositie ook niet naar voren opschuiven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore