Wielrennen

9 maanden na horrorcrash met Jakobsen komt Groenewegen terug in de Giro

27 april 2021 10:35 Aangepast: 27 april 2021 11:09
Het moment van de crash. Beeld © AP

Jumbo-Visma heeft Dylan Groenewegen geselecteerd voor de Giro d'Italia. De sprinter maakt in de Ronde van Italië, die op zaterdag 8 mei begint, zijn comeback na een schorsing van negen maanden.

"We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton", aldus Merijn Zeeman, sportief directeur bij Jumbo-Visma. Maar dat ging niet. "Door corona is al een streep door de Ronde van Noorwegen gegaan en is het van de andere wedstrijden die hij zou rijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan."

Meer zekerheid

Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, zegt Zeeman. "Want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dylan Groenewegen meermaals bedreigd: 'Kreeg strop via de post'

De 27-jarige Groenewegen was geschorst voor zijn rol in de zware valpartij in de Ronde van Polen vorig jaar. Daarbij raakte met name Fabio Jakobsen ernstig gewond. Na het incident is Groenewegen meermaals bedreigd, zelfs zo erg dat hij politiebescherming kreeg.

Verbrijzeld gezicht

Groenewegen duwde Jakobsen op 5 augustus 2020 in de massaspurt van de eerste etappe van de Ronde van Polen de hekken in. De crash vond plaats bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur en de renner van Deceuninck - Quick-Step overleefde zijn val maar ternauwernood. Met een bijna volledig verbrijzeld gezicht belandde hij in het ziekenhuis, waar hij enkele dagen in kunstmatig coma werd gehouden.

Groenewegen werd door de internationale wielerunie UCI voor negen maanden geschorst voor zijn daad.

Bekijk ook: Hoe kon wielrenner Jakobsen zo hard ten val komen?

Vallen met 80 kilometer per uur, het is haast niet voor te stellen.
ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore