Sport

Judoka Van Dijke: voor mij is het heel simpel, ik ga naar Tokio

17 april 2021 19:10

Sanne van Dijke heeft het de selectiecommissie van de judobond naar eigen zeggen makkelijk gemaakt door Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram te worden. Dat zei Van Dijke, met Kim Polling verwikkeld in een strijd om een olympisch ticket, na haar gewonnen EK-finale in Lissabon tegen de Française Margaux Pinot.

"Ik ging er zelfverzekerd in en zo ben ik er ook uitgekomen. In mijn schreeuw na afloop zat alles. Wat ik toen dacht? Ik ga naar Tokio", zei Van Dijke (25), die haar tweede Europese titel veroverde. "Ik heb in ieder geval gedaan wat ik kon doen. Nu is het aan de bond om te doen wat zij moeten doen."

De selectiecommissie van de judobond neemt uiterlijk eind april een besluit. "Het is een lang kwalificatietraject geweest. Dat ik zo eindig, laat denk ik zien dat ik de enige juiste keuze ben", aldus de kampioene. "Volgens mij is het vrij duidelijk en daarom ben ik nu heel relaxt. Het is 'out of my hands'. Ik kan achterover gaan zitten."

Geen 'max'

De zelfverzekerde Van Dijke hoopt over ruim drie maanden haar debuut te gaan maken op de Spelen van Tokio. "Op alle EK's en WK's tijdens de kwalificatie heb ik het beter gedaan dan Kim. Volgens mij is het simpel. Ook als je mijn lijn ziet; die is enorm stijgende. Bij mij zit er geen 'max' op."

Concurrente Polling, die in de halve finales verloor van Pinot, liet verstek gaan voor de strijd om brons. Ze liep tijdens het toernooi een elleboogblessure op. "Ik wilde geen risico nemen het het oog op de WK", zei Polling, viervoudig Europees kampioene. "Ik kreeg tijdens mijn tweede partij van de dag last van mijn linkerelleboog en voorafgaand aan de strijd om brons werd het op de hotelkamer erger. Ik verwacht niet dat het heel ernstig is, maar wilde het niet verergeren. Al wil ik de blessure niet opvoeren voor mijn verlies tegen Pinot."

Polling zei voorafgaand aan het toernooi dat ze ervan overtuigd is dat zij de tweestrijd wint, wat er ook zou gebeuren in Lissabon. Dat bleef haar standpunt na de opgave in Portugal. "Misschien is dat een soort van onzekerheid", counterde Van Dijke. "Maar als je objectief bent, dan is het duidelijk."

Van Dijke verloor de afgelopen twee jaar nog in EK-finales van Pinot. "Deze was voor mij", aldus de winnares. "Zij maakte een halve aanval, ik stapte er voor en ze ging vol op haar rug. Europees kampioen worden went nooit. Maar je weet ook dat je hier niet alleen om de Europese titel strijdt."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore