Voorspelling databureau

'Nederland pakt op Olympische Spelen in Tokio recordaantal medailles'

14 april 2021 06:13 Aangepast: 14 april 2021 07:03
Anna van Breggen met haar olympische medaille in 2016 Beeld © ANP

De Nederlandse sportploeg gaat komende zomer bij de Olympische Spelen in Tokio een recordaantal medailles winnen. Dat is althans de verwachting van Sportdatabureau Gracenote, dat 100 dagen voor de start van het grootste sportevenement met de nieuwste berekening komt.

Gracenote verwacht dat de Oranje-equipe onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband met liefst 46 medailles terugkeert. Daarmee komt Nederland in de medaillespiegel uit op de vijfde plaats. De Verenigde Staten (114 medailles) voeren de tabel aan, gevolgd door China (85), Rusland (73) en Japan (59).

De Spelen stonden eerder gepland voor de zomer van 2020, dus in juli 2019 maakte Gracenote ook een berekening maakte. Toen kwam Nederland nog op 12 plakken minder uit. In een kleine twee jaar tijd hebben meer sporters laten zien voor het podium in aanmerking te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympische sporters krijgen met voorrang een coronaprik

Record

Het record van de Oranje-formatie bij de Zomerspelen staat op 25 medailles. Dat was in 2000 in Sydney, toen Van den Hoogenband daar zelf als zwemmer nog een groot aandeel in had. Bij de vorige Zomerspelen van 2016, in Rio, kwam Nederland op 19 medailles uit.

De 46 plakken voor Nederland zijn door Gracenote onderverdeeld in 16 gouden, 16 zilveren en 14 bronzen. Het databureau laat wel weten dat het, vanwege het coronavirus en de aangepaste sportkalenders en kwalificatieprocedures, moeilijker dan ooit is om een voorspelling te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympische Spelen in Japan definitief zonder buitenlandse fans

Goud voor zeilen

Gracenote rekent onder meer op goud voor atlete Sifan Hassan (10.000 meter), BMX'ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd en individuele tijdrit) en de hockeyvrouwen.

Nederland moet vooral het verschil bij het zeilen gaan maken. Gracenote rekent bij die sport op liefst vijf keer goud voor Oranje.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore