Ga naar de inhoud
Vijftien boten

Negen medailles voor Nederland bij finales EK roeien

Melvin Twellaar (links) en Stefan Broenink werden tweede. Beeld © ANP

Met niet minder dan 15 boten had Nederland zich geplaatst voor de finales van de EK roeien in Italië. Negen ploegen gaan naar huis met een medaille.

Vorig jaar wist de Nederlandse equipe nog zeven gouden medailles te veroveren op de EK in het Poolse Poznan. Maar ook dit keer staat Nederland er niet slecht voor.

Goud voor vrouwenvieren

De Nederlandse vrouwen vierzonder is voor de derde keer op rij Europees kampioen geworden. Veronique Meester, Ymkje Clevering, Karolien Florijn en Ellen Hogerwerf hadden ongeveer een halve seconde voorsprong op de Ierse ploeg.

Ook de vrouwen dubbelvier met Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Inge Janssen en Laila Youssifou kwamen net zoals vorig jaar als eerste over de finish. Het kwartet domineerde de hele race.

Niet alle Oranjeboten wisten hun Europese titel te prolongeren. Regerend wereldkampioenen in de dubbelvier Koen Metsemakers, Abe Wiersma, Tone Wieten en Dirk Uittenbogaard moesten genoegen nemen met een zilveren plak. Zij hadden geen antwoord op de Italianen, die met een bootlengte verschil als eerste over de finish gingen.

Ook een tweede plek voor Melvin Twellaar en Stef Broenink, die het tijdens de eindsprint van de Fransen verloren in het dubbeltweeveld. 

Lichte dubbeltwee roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis schreven al twee keer het EK-goud op hun naam. Dit jaar werden ze derde. Concurrenten Italië en Groot-Brittannië lagen binnen een bereik van 2.5 seconde.

Vrouwen- en mannenacht

De vrouwenacht won een verrassende zilveren medaille. Stuurvrouw Dieuwke Fetter, Aletta Jorritsma, Dieuwertje den Besten, Elsbeth Beeres, Karien Robbers, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins, Nika Vos en Marloes Oldenburg moesten alleen de Roemeense roeisters voor zich dulden.

De mannenacht kreeg net zoals vorig jaar in Poznan brons. Het door stuurvrouw Eline Berger geleide achttal: Björn van den Ende, Robert Lücken, Bram Schwarz, Maarten Hurkmans, Jasper Tissen, Simon van Dorp, Ruben Knab en Mechiel Versluis wisten vlak voor de finish nog net de titelhouders uit Duitsland voor te blijven, maar kwamen niet langs de Britten en Roemenen.