Aantal voorwaarden

Deze zomer minimaal 12.000 supporters bij EK-wedstrijden in Nederland

07 april 2021 12:58 Aangepast: 07 april 2021 13:02
Twee weken geleden was er een WK-kwalificatiewedstrijd, mét publiek. Beeld © ANP

Bij elke EK-wedstrijd in Nederland in juni mogen van de KNVB minimaal 12.000 Nederlandse fans op de tribunes zitten. En het kan zijn dat dat aantal nog hoger wordt, afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt. In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam staan in juni vier EK-wedstrijden op het programma: drie groepswedstrijden van Oranje en één achtste finale. Met 12.000 voetbalfans zijn de tribunes van het stadion ongeveer voor een kwart bezet. Hoe het stadion precies gaat worden ingedeeld met de toeschouwers, is nog niet bekendgemaakt.

Vandaag wilde de UEFA, de Europese voetbalbond, het plan voor coronaproof EK-wedstrijden van alle twaalf deelnemende landen ontvangen. De harde eis van de UEFA was dat er publiek bij de wedstrijden aanwezig moet zijn.

Negatieve test laten zien

Wie aanwezig wil zijn bij een wedstrijd moet natuurlijk een kaartje hebben en zich aan de coronaregels houden die op dat moment gelden. Bovendien krijgen de voetbalfans pas toegang tot het stadion als ze een negatief testresultaat hebben.

Waar wordt wanneer gespeeld?

De speelsteden van het EK zijn Amsterdam, Bakoe, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome en St. Petersburg. De openingswedstrijd wordt op 11 juni in Rome gespeeld en de halve finales op 6 en 7 juli in Londen, net als de finale op 11 juli.

De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de EURO 2020-groepswedstrijden van Oranje tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni).

Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

De KNVB onderzoekt samen met de gemeente Amsterdam en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) of het aantal toeschouwers nog kan worden opgeschaald. Daarvoor wordt onder andere gekeken naar de resultaten van de verschillende Fieldlab-evenementen die de afgelopen tijd plaatsvonden. Ook wordt er rekening gehouden met hoe het virus zich verder ontwikkelt. 

Mogelijk nog meer toeschouwers

Als het aantal besmettingen juist hoger is dan ingeschat, 'kan het aantal toeschouwers ook naar beneden worden bijgesteld', zegt de KNVB. Hiervoor is een zogenoemde 'stopknop' in het protocol opgenomen.

Maar de organisatie is erg positief. Zo zegt toernooidirecteur Gijs de Jong: "We blijven goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn."

Voorlopig is niet het plan dat er uitpubliek bij de wedstrijden in het stadion aanwezig is. Of dat met gunstige coronacijfers wel mogelijk zal zijn, moet nog worden besloten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA praat over publiek en vijf wissels op EK

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore