Mensrechten

Oranje gaat 'gewoon' voetballen in Qatar: 'Dat heeft een grotere impact'

23 maart 2021 13:19

Bondscoach Frank de Boer en aanvoerder Georginio Wijnaldum scharen zich achter het statement van de KNVB om tijdens het WK in Qatar, als Oranje zich plaatst, veel aandacht te schenken aan de mensenrechtenschendingen daar. Een boycot zal er dus niet komen.

"Als we daar naartoe gaan, proberen we dat onder de aandacht te brengen", zei Frank de Boer bij de persconferentie voor de wedstrijd tegen Turkije, morgenavond. "Het is een delicate kwestie, dat snappen wij allemaal. Iedereen mag zijn mening hebben, wij staan hiervoor."

'Van mening dat we er naartoe moeten gaan'

Wijnaldum zegt dat er in de spelersgroep over gesproken is, en dat het ook daar leeft. "We zijn toch van mening dat we daar naartoe moeten gaan. Dan hebben we een grotere impact om het te kunnen veranderen. Met andere federaties een plan maken, ik denk dat dat beter is."

Schending mensenrechten

Arbeidsmigranten, vooral uit Zuidoost-Azië, werken sinds 2010 in slechte omstandigheden aan acht futuristische stadions. Soms bij temperaturen van 45 graden, meestal ruim tien uur per dag. Tot voor kort mochten ze het land niet eens verlaten.

Volgens The Guardian zijn er ruim 6500 buitenlandse arbeiders overleden. Veelal zonder ziekteverschijnselen, mogelijk door uitputting. Qatar meldt 37 'directe' doden bij de bouw van stadions en spreekt verder over 'natuurlijke sterfgevallen' als ziekte, ongelukken of zelfmoord.

De plannen zouden dan in de loop naar het WK tot stand moeten komen, zegt Wijnaldum. Want eerst moet Oranje zich nog maar eens zien te plaatsen, is de boodschap van zowel Wijnaldum of De Boer. 

'Dingen gezien waar ik vraagtekens bij had'

De KNVB bracht afgelopen zondag al een statement naar buiten met dezelfde boodschap. Geen boycot, maar aandacht vragen voor het onderwerp. De KNBN wil 'sociaal verantwoord' deelnemen aan het toernooi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amnesty roept FIFA en KNVB op tot 'dringende en concrete actie' in Qatar

De Boer refereerde in de persconferentie nog even aan zijn jaren in de oliestaat, hij voetbalde er tussen 2004 en 2006. "Ik heb daar ook dingen gezien waar ik vraagtekens bij had, laten we hopen dat daar verandering in komt en dat we er aandacht aan kunnen besteden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore