Sport

Acht atleten uit EK-ploeg besmet met coronavirus

15 maart 2021 15:34

In totaal acht atleten die deelnamen aan de EK indooratletiek vorig weekeinde in het Poolse Torun zijn bij terugkeer in Nederland positief getest op het coronavirus. De Atletiekunie bevestigt dat aantal, maar maakt geen namen bekend. Geen van de atleten is echt ziek. "Sommigen vertonen lichte klachten en zijn wat grieperig, anderen hebben nergens last van", zegt technisch directeur Ad Roskam.

De atleten hebben de besmetting zeer waarschijnlijk in Torun opgelopen tijdens het toernooi, waar volgens Roskam het naleven van coronaregels moeizaam verliep. Ook de organisatie leefde zijn eigen protocollen niet na. "De atleten zouden in een aan de equipe toegewezen bus van het hotel naar de hal worden vervoerd, maar iedereen zat door elkaar. Wat niet zo vreemd was, want het was buiten koud, dus niemand wilde lang wachten."

De Atletiekunie heeft de positieve gevallen binnen de ploeg gemeld aan de Europese federatie, die eindverantwoordelijk was voor het toernooi. Ook bij andere landen zijn er atleten positief getest. "We hebben sneltesten gedaan en afgelopen week nog een PCR-test. De incubatietijd is nu voorbij, dus ik denk dat het bij deze acht gevallen blijft, maar we blijven waakzaam", aldus Roskam.

De meeste atleten die actief waren op de EK indoor hebben deze week vrij. De positief geteste atleten hebben na terugkeer ook geen contact gehad met andere atleten op Papendal. Het contactonderzoek van de besmette atleten heeft voor zo ver bekend alleen negatieve testuitslagen opgeleverd.

De EK indoor was de meest succesvolle ooit voor Nederland. De Oranje-equipe eindigde in Polen bovenaan in het medailleklassement met zeven medailles: vier goud (Femke Bol op de 400 meter, Nadine Visser op de 60 meter horden en de twee estafetteploegen op de 4x400 meter), één zilver en twee brons.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore