Door trainers en coaches

Schandaal Brits turnen: 'Systematisch fysiek en psychologisch misbruik'

26 februari 2021 14:28 Aangepast: 26 februari 2021 15:08
Oud-turnster Jennifer Pinches van de organisatie Gymnasts for Change. Beeld © REX by Shutterstock HH

Een groep van zeventien Britse turnster zet juridische stappen tegen hun turnbond. De vrouwen zeggen dat ze slachtoffer zijn van 'systematisch fysiek en psychologisch misbruik' door hun trainers en coaches.

Volgens de turnsters duurt het onderzoek door turnbond British Gymnastics veel te lang. Ze eisen in een brief antwoorden, excuses, een compensatie en verbeterde richtlijnen.

Uithongeren

Ten tijde van het misbruik waren de vrouwen tussen de 6 en 23 jaar oud. In de brief wordt melding gemaakt van bodyshaming door de turnbond, het uithongeren van jonge turnsters en het voor straf moeten dragen van een dik-maak-pak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Giftige cocktail van het turnen: sporters zijn jong en alles moet mooi zijn

Jennifer Pinches (26), die voor Groot-Brittannië in 2012 meedeed aan de Olympische Spelen in Londen, is een van de vrouwen achter organisatie Gymnasts for Change.

'Dit is maar een begin'

"Je hart breekt als je de waarheid onder ogen ziet, als je weet onder welke vormen van misbruik wij hebben geleden. Dit is maar een begin van de vele veranderingen die we willen zien", zegt zij.

Ook in Nederland loopt een onderzoek naar misdragingen en misbruik door turntrainers. De uitkomsten worden dit voorjaar verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turncoach Beltman: ik mishandelde en vernederde jonge turnsters

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore