Sport

Hashimoto volgt Mori op als voorzitter organisatiecomité Tokio

18 februari 2021 08:50 Aangepast: 18 februari 2021 08:50

Oud-olympiër Seiko Hashimoto (56) is benoemd tot nieuwe voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio 2021 (TOCOG). Ze volgt oud-premier Yoshiro Mori op. De 83-jarige Japanner trad eind vorige week terug nadat ophef was ontstaan over enkele vrouwonvriendelijke uitspraken die hij kort geleden had gedaan.

Hashimoto was al olympisch minister en sinds 2019 in het kabinet ook verantwoordelijk voor emancipatiezaken. Daar stopt ze mee. "Ik ga geen enkele inspanning uit de weg om van de Spelen in Tokio een succes te maken", zei ze donderdag. De 56-jarige Japanse sportgrootheid zou eerder deze week nog hebben getwijfeld over de functie van voorzitter van het organisatiecomité.

Hashimoto zal onder meer het draagvlak voor de Olympische Spelen in Tokio onder de Japanse bevolking flink moeten vergroten. Het IOC en de Japanse regering willen het uitgestelde evenement de komende zomer (23 juli - 8 augustus) onder een streng coronaprotocol alsnog afwerken. Uit peilingen blijkt dat 80 procent van de Japanners daarop tegen is.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore