Australian Open

Eerste sportevenement van dit jaar met publiek: 'Alles is hier normaal, toch is het gek'

09 februari 2021 13:37 Aangepast: 09 februari 2021 14:07
Demi Schuurs (l) met haar dubbelpartner. Beeld © Demi Schuurs

"Ik besef wel dat ik er nu van moet genieten, je weet niet wat er komt." Het zijn de woorden van proftennisster Demi Schuurs, die zich voorbereidt op de prestigieuze Australian Open. Vanaf donderdag mag ze aan de bak. "Wel even vreemd, het is weer met publiek."

Want waar corona in Europa nog verre van verslagen is, leven ze in Australië alweer als een god in Frankrijk. Restaurants, bars, winkels, alles is open. "We genieten er zeker even van", zegt Schuurs. "We beseffen dat we geluk hebben." 

Quarantaine in Melbourne

Maar om deze luxe weer te kunnen proeven, moest Schuurs aan een boel voorwaarden voldoen. Het tennisseizoen begon in Abu Dhabi, daar zaten de spelers in een bubbel en mochten ze hun hotel niet uit. Tennissen dus, en weer terug naar de kamer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trainen op de hotelkamer: het is chaos bij de Australian Open

Daarna naar Melbourne, waar de stress al snel toesloeg. Op één van de vluchten waar veel tennissers aan boord zaten, was ook een besmette passagier aanwezig. Álle tennissers moesten bij aankomst verplicht twee weken in hun hotel blijven. Schuurs gelukkig niet. "Ik moest vijf dagen in quarantaine. En elke dag testen natuurlijk."

'Realiseerde me dat ik geluk had'

Ze kreeg in die dagen 5 uur per dag om buiten te zijn. Wat ze dan deed? "Twee uur tennissen, anderhalf uur fysiek trainen en een klein hapje eten." Maar het kon dus een stuk erger. "Ik realiseerde me wel dat ik geluk had dat ik niet in die andere vlucht zat."

Na die vijf dagen was er ruimte om vrij te bewegen door Melbourne. Met dus ál die mogelijkheden, die in niet-coronajaren voor iedereen zo normaal zijn. "We genieten er wel echt even van", zegt ze. Toch is het gek. Ook voor Schuurs, die wel wat gewend is. "Ik ben nu vijf weken weg van huis, en dat worden er nog vijf. Het is wel even pittig."

Familie via Facetime

Haar schoonbroertje is wel mee, want er mocht één persoon mee. Verder ziet ze haar familie alleen via Facetime. Het is even niet anders. "Er is zoveel onzekerheid over wat er nog gaat gebeuren. Straks ben ik weer thuis en ik wil gespeeld hebben wat ik kon spelen."

Er is publiek aanwezig bij de Australian Open. Er is publiek aanwezig bij de Australian Open.

En dat spelen gaat dus in Australië ineens met mensen op de tribune. De helft van de stoeltjes zal straks gevuld zijn. Wennen? Even misschien. "Het publiek geeft extra sfeer. Er is weer applaus te horen na een punt. Ik denk dat iedereen het wel leuker vindt om met publiek te spelen."

'Klaar voor'

Het gevoel dat vooral overheerst bij Schuurs: dat ze geluk heeft dat ze mag tennissen. Deze week dus weer, met haar dubbelpartner Nicole Melichar is ze als vierde geplaatst. Kanshebbers op de titel dus. In het gemengd dubbelspel komt ze in actie met Wesley Koolhof. Hij won afgelopen jaar de World Tour Finals. Wereldkampioen dus.

Schuurs kan niet wachten. "Ik ben heel erg tevreden over de voorbereiding. We zijn er klaar voor."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore