Koliek

'Wonderpaard' Totilas overleden, dressuurwereld in rouw

15 december 2020 19:38 Aangepast: 15 december 2020 20:31
Totilas in 2010 met zijn berijder Edward Gal. Beeld © ANP

De voormalige 'wonderhengst' Totilas, in de paardensport beschouwd als misschien wel het beste dressuurpaard dat ooit heeft geleefd, is op 20-jarige leeftijd overleden. Het dier zou hebben geleden aan koliek, een aandoening die paarden geregeld fataal wordt.

Het was de Nederlandse ruiter Edward Gal die het paard aanzette tot zijn beste prestaties. De combinatie veroverde goud op het EK in 2009, won de wereldbekerfinale in 2010 en greep driemaal goud op het WK.

Afgeladen tribunes

"Iedereen wilde Totilas zien", schrijft de Nederlandse paardensportbond KNHS op zijn website. "Waar hij startte, waren de tribunes afgeladen vol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fantastisch dat mensen in de boom hingen om Totilas te zien'

Gal zou met Totilas nooit uitkomen op de Olympische Spelen, omdat het paard in 2010 werd verkocht aan een Duitse eigenaar. De nieuwe berijder, Matthias Rath, zou het succes van Gal met Totilas nooit evenaren. Rond 2015 verdween het dier geruisloos uit de sport.

Dekhengst

De nieuwe eigenaar zette Totilas de laatste jaren vooral in als dekhengst. Zo werd Edward Gal in het afgelopen seizoen nationaal kampioen met één van de nazaten van Totilas.

Totilas in 2015 met Matthias Rath. Totilas in 2015 met Matthias Rath.

De dressuurruiter blikte onlangs terug op zijn tijd met Totilas. "Mensen hadden nog nooit zoiets gezien, dat een paard zo kon lopen. Ze noemden het niet voor niets 'niet van deze wereld'. Zelf wende je eraan."

'Wauw, zo moet het zijn'

Gal besefte na elke wedstrijd 'dat het heel bijzonder was', vooral als hij de commentaren hoorde en las. "Ik kreeg na afloop ook van juryleden weleens te horen dat ze kippenvel kregen en tranen in de ogen omdat we ze zo geraakt hadden. Soms had ik dat zelf ook wel. Dat een proef zo goed op de muziek paste, dat ik het gevoel kreeg van: wauw, zo moet het zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dressuurpaard Totilas zal zijn kunsten nooit meer vertonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore