Sport

Skiester Jelinkova vergeet in Lech even alle frustraties

27 november 2020 12:45

Met een tiende plek tijdens de parallelreuzenslalom in Lech leverde skiester Adriana Jelinkova een historische prestatie. Nooit eerder eindigde een Nederlandse zo hoog in een wereldbekerwedstrijd in het alpineskiën. "Onwijs gaaf", zegt Jelinkova vanuit het Oostenrijkse skioord. "Maar dat mijn tiende plek historisch is vanuit Nederlands oogpunt, is mij nog niet echt gaan dagen. Ik ben vooral blij weer te kunnen skiën. Ik heb sinds lange tijd weer plezier beleefd."

De in Oostenrijk woonachtige Jelinkova kon noodgedwongen maandenlang niet op de ski's staan nadat het vorige seizoen voortijdig was beëindigd als gevolg van de coronapandemie. "De periode daarna was raar", aldus de 25-jarige skiester, die in Tsjechië is geboren, maar opgroeide in Nederland. "Ik zat alleen maar thuis en kon niet meer trainen. Terwijl er wel gewoon sneeuw op de bergen lag."

De inkomsten van Jelinkova liepen behoorlijk terug. Vergeleken met de absolute wereldtop zijn haar middelen sowieso beperkt. Haar team bestaat uit slechts twee mensen: trainer René Rijsdijk en haar moeder. "Het is iets wat ik vaak vergeet, maar ik heb een heel klein team vergeleken met de wereldtoppers. Voor mijn trainer en mijn moeder is het skiën eigenlijk een tweede baan. Ze hebben financieel behoorlijk geleden."

Niet goed genoeg

Vorige week kwam Jelinkova al in actie bij de wereldbekerstart in Finse Levi, waar ze niet wist te imponeren. "Het was niet goed genoeg. De stress van de afgelopen periode heeft veel energie gekost. Bovendien was het organisatorisch niet heel goed in Finland en was het ontzettend donker. De zon komt in deze tijd van het jaar maar weinig boven in Lapland, terwijl ik daar normaal juist een enorme 'boost' van krijg."

Na de sportieve en financiële malaise van de laatste maanden zette Jelinkova donderdag in Lech haar beste klassering ooit neer. "Als ik het zo naar mijn zin heb, kan ik het beste skiën bij mijzelf naar boven halen. En dan zie je dat ik me met de besten ter wereld meet. Dat is gezien mijn kleine team en kleine budget heel speciaal."

Jelinkova verbeterde de prestatie van Angelika van der Kraats, die in 1985 elfde werd op de combinatie in Bad Kleinkirchheim en daarmee lang het Nederlandse record in handen had. "Daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Maar natuurlijk maakt mij dat trots." Over twee weken doet Jelinkova mee aan de wereldbeker reuzenslalom in het Franse Courchevel.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore